Evropská komise se s Římem dohodla na rozpočtu. Řízení kvůli italskému schodku tak nezačne

Horizont ČT24: Dohoda o italském rozpočtu (zdroj: ČT24)

Dosažení dohody s Římem o podobě sporného rozpočtu na příští rok umožňuje Evropské komisi nezahajovat v tuto chvíli vůči Itálii proceduru kvůli nadměrnému deficitu. Novinářům to po jednání komise řekli její místopředseda pro euro, finanční stabilitu a finanční služby Valdis Dombrovskis a komisař pro hospodářské a měnové otázky, daně a cla Pierre Moscovici.

Dombrovskis zdůraznil, že domluva není ideální a neřeší dlouhodobé problémy italského hospodářství. Podmínkou přitom je, že italská vláda skutečně provede všechna domluvená opatření.

Komise bude podle něj italskou situaci podrobně sledovat, včetně dění v italském parlamentu, který musí některá opatření schválit. Pokud se tak nebude dít, komise se v lednu k italskému rozpočtu vrátí. Řízení pro nadměrný schodek by pro Itálii mohlo teoreticky skončit i pokutou.

„Dnešní dohoda jednoznačně ukazuje, že komise není nepřítelem italského lidu, ani stroj plný byrokratů bez pochopení,“ poznamenal Moscovici. Dohoda je podle něj vítězstvím politického dialogu a evropská pravidla vždy lépe fungují, pokud k nim všichni přistupují konstruktivně a nechápou je jako hrozbu. Dombrovskis ocenil, že v diskusi o italské ekonomice skončila po určitou dobu panující konfrontační atmosféra.

Nová verze je podle Dombrovskise věrohodná

Nová verze italského rozpočtu je podle Dombrovskise založena na věrohodném scénáři vývoje ekonomiky země. „Důvěryhodná a udržitelná rozpočtová politika nesmí stát na přehnaně optimistických předpovědích,“ podotkl.

Dodatečné „fiskální úsilí“, tedy úspory, které nyní Itálie komisi nabídla, představuje pro rok 2019 asi 10,25 miliardy eur. Úprava makroekonomického scénáře, dodatečná opatření a pojistky pro nečekané události znamenají, že schodek rozpočtu se dostane na 2,04 procenta hrubého domácího produktu země.

Evropská komise v listopadu požádala současnou italskou vládu, aby svůj rozpočtový plán přepracovala, protože se neřídil pravidly Evropské unie. Nesnižoval zadlužení země a tehdy plánovaný schodek 2,4 procenta HDP byl třikrát vyšší, než jaký avizovala předchozí vláda.