Macron vyzval k dialogu s demonstranty. Chce i lépe připravenou policii

Sobotní protesty proti zvyšování cen pohonných hmot ve Francii skončily velkými materiálními škodami a zraněním více než 130 lidí. V hlavním městě byl kromě jiného poškozen interiér Vítězného oblouku a památka zůstala v neděli pro veřejnost zavřená. Francouzský prezident Emmanuel Macron na krizovém zasedání vlády vyzval k posílení připravenosti policie reagovat na budoucí protesty a k uspořádání dialogu mezi lídry politických stran a demonstranty. Sobotní protesty mají i jednu nepřímou oběť.

Před jednáním kabinetu ministr vnitra Christophe Castaner nevylučoval vyhlášení výjimečného stavu, podle informací agentury Reuters ale vláda o této možnosti nedebatovala.

Macron požádal Castanera, aby bezpečnostní sbory na nové demonstrace připravil. Na premiéra Édouarda Philippa se pak obrátil s tím, aby vedl jednání s politickými činiteli a zástupci demonstrantů.

Třetí protestní sobotu žlutých vest provázely násilnosti

Francouzi od 17. listopadu protestovali v sobotu už potřetí v rámci hnutí takzvaných žlutých vest nejen kvůli plánovanému zvýšení cen pohonných hmot, ale proti růstu životních nákladů obecně.

K sobotním akcím se připojilo v celé zemi podle aktualizovaných údajů přes 136  tisíc lidí, zranění utrpělo podle policie přes 130 lidí. Ze 412 předvedených osob policie ponechala 378 ve vazbě.

K protestujícím se připojily skupiny maskovaných mužů, z nichž někteří měli tyče a sekery. V Paříži převraceli a zapalovali automobily. „Musíme přemýšlet o opatřeních, která zabrání tomu, aby se to opakovalo,“ řekl vládní mluvčí Benjamin Griveaux.

Mezi zraněnými je 23 policistů, hlášeny jsou značné materiální škody. Agentura Reuters označila sobotní násilnosti za nejhorší nepokoje od občanských bouří v roce 1968, AP je srovnává s nepokoji v roce 2005.

V neděli protesty pokračovaly na západě země v Bretani, kde demonstranti blokovali přístup k firmě, která zásobuje více než 170 restaurací. Problémy byli i v departementu Var na jihu země.

Násilné protesty ve Francii (zdroj: ČT24)

Poškozený Vítězný oblouk a třetí nepřímá oběť

Ředitel centra pro národní památky Philippe Bélaval v sobotu zveřejnil video z Vítězného oblouku, u nějž se protesty také odehrávaly. Ze záběrů je patrné, že je interiér poškozen. Zvenčí je Vítězný oblouk popsán černým sprejem. Bélaval oznámil, že památka zůstane v neděli pro veřejnost uzavřena, aby mohla být co nejrychleji uvedena do pořádku.

Muž se chystá odstranit nápis na Vítězném oblouku, který požaduje demisi prezidenta Macrona.
Zdroj: AP (ČTK)/Thibault Camus

Protesty mají i další nepřímou oběť. V noci na neděli zahynul ve městě Arles v jižní Francii u zátarasu postaveného demonstranty řidič dodávky, ktetý najel do kamionu stojícího v zácpě před zátarasem. Bariéru postavili na okresní silnici účastníci protestu. Místní prokurátor sdělil agentuře AFP, že se u zátarasu vytvořila zácpa v délce deseti kilometrů. Dodávka po kolizi s jiným autem narazila v plné rychlosti do kamionu.

Při předchozích smrtelných incidentech přišla 17. listopadu o život v Savojsku žena, do níž najela řidička v panice. O dva dny později pak otáčející se dodávka u jedné z blokád zranila motorkáře, který o den později zraněním podlehl.

Nic nemůže omluvit to, že jsou napadány bezpečnostní jednotky, drancovány obchody, veřejné i soukromé budovy podpalovány, ohrožováni chodci a novináři nebo že je pošpiněn Vítězný oblouk.
Emmanuel Macron

Zatčených radikálů je málo, část žlutých vest nabízí dialog

Francouzský nedělní tisk probíral sobotní události a citoval ministra vnitra Castanera, který pochybuje, že ti, kteří rabovali a ničili, byli skuteční členové hnutí žlutých vest.

Prezident Macron se v neděli setkal také s hasiči.
Zdroj: AP (ČTK)/Thibault Camus

K hnutí se zřejmě připojili radikálové. Mezi zatčenými je podle něj nicméně málo lidí, které lze označit za výtržníky. „Žluté vesty se nechaly zahltit profesionálními vandaly, kteří ale umí utéct a uniknout zatčení“ řekl ministr.

Deset zástupců žlutých vest v týdeníku Le Journal du Dimanche vládě nabídlo dialog. „Buďme zodpovědní a nabídněme vládě, jak z této krize vyjít. Jsme skupina občanů, která je čestným zastoupením Francie, jež trpí a cítí se být zanechaná na pospas. Chceme být mluvčími konstruktivní zloby,“ napsala skupina.

Autoři výzvy se chtějí distancovat od radikalizace a tvrdí, že za žlutými vestami stojí osmdesát procent Francouzů. Griveaux řekl, že je vláda připravena se zástupci žlutých vest hovořit.

V Paříži bylo k zásahům povoláno pět tisíc policistů a novináři se ptají, zda to nebylo málo. Mnozí z policistů přiznali, že byli v sobotu vyčerpaní a že se cítili být ohroženi, protože měli pocit, že jich není dostatečné množství.

Násilí provázelo protesty i v regionech

Násilné demonstrace v sobotu nepostihly jen Paříž, ale také regiony. V Toulouse na jihu země bylo v sobotu podle prefektury zraněno 57 lidí, z toho 48 policistů. Situaci v Toulouse úřady popsaly jako několikahodinové střety radikálů s policií. Zadrženo zde bylo 16 lidí, mimo jiné i za vyrabování dvou obchodů v centru města.

V Saint-Étienne jižně od Lyonu dav vyraboval několik obchodů a zdemoloval pobočku banky Crédit Agricole. Zatčeno zde bylo 14 lidí. Ve městě Le Puy-en-Velay jihovýchodně od Saint-Étienne se útočníci v noci na neděli s pomocí molotovových koktejlů pokusili podpálit budovu prefektury.

Bouřlivá noc byla na předměstí Dijonu, kde vandalové zapálili devět aut. Spekuluje se, že tyto akce mohly být odvetou za to, že v tomto městě policie v sobotu večer zadržela sedm lidí.

V Poitiers podle portálu franceinfo se demonstranti střetli s policií a zapalovali ohně, bezpečnostní jednotky k rozehnání davu použily slzný plyn. V Marseille policie zadržela 21 lidí, zranění utrpěli tři policisté.