Putinovu politiku na Krymu podpořili známí umělci – včetně Tabakova

Moskva – Už 150 známých ruských umělců, včetně slavného režiséra a herce Olega Tabakova, podpořilo politiku Vladimira Putina vůči Ukrajině a Krymu. Podle agentury Interfax přibylo za poslední noc pod dopisem zveřejněným na webu ministerstva kultury dalších 300 podpisů. Z toho je 64 od kulturních činitelů, zbytek od novinářů.

„Ve dnech, kdy se rozhoduje o osudu Krymu a našich krajanů, kulturní činitelé Ruska nemohou zůstat lhostejnými pozorovateli s chladným srdcem. Naše společné dějiny a kořeny, naše kultura a její duchovní zdroje, naše základní hodnoty a řeč nás navždy sjednotily. Chceme, aby společenství našich národů a kultur pokračovalo v budoucnu. Proto rozhodně vyjadřujeme podporu stanovisku prezidenta Ruské federace ohledně Ukrajiny a Krymu,“ praví se v otevřeném dopise.

Kromě Olega Tabakova se pod dopis podepsali další známí lidé, například dcera prvního kosmonauta a ředitelka kremelského muzea Jelena Gagarinová, ředitelka Puškinova muzea výtvarných umění Irina Antonovová, ředitel moskevského Velkého divadla Vladimir Urin, šéf filmového studia Mosfilm Karen Šachnazarov, populární zpěvačka Valerija i celý sbor zpívajících babiček ze vsi Buranovo, který svého času reprezentoval Rusko v pěvecké soutěži Eurovize. Z debaty pod seznamem podepsaných vyplývá, že někteří ze jmenovaných umělců popřeli, že by se podepsali pod podporu Putinovy politiky.

Osmasedmdesátiletý Tabakov je znám i českým divákům, například z hostování slavného moskevského divadla MCHAT v pražském Činoherním klubu v roce 1967, kdy si zahrál Chlestakova v Gogolově Revizorovi. V roce 1984 v česko-polském snímku Kukačka v temném lese Antonína Moskalyka ztvárnil postavu velitele koncentračního tábora. V roce 2008 na Akademii múzických umění v Praze dostal čestný doktorát za mimořádné mezinárodní zásluhy o rozvoj divadla a za blízký vztah k české divadelní kultuře.

Ruský prezident Vladimir Putin považuje současné ukrajinské vedení za nelegitimní a vyžádal si od parlamentu souhlas s případným použitím ruských ozbrojených sil na údajnou ochranu Rusů na Ukrajině. Mezitím ruští ozbrojenci fakticky ovládli ukrajinský poloostrov Krym, kde se v neděli má konat referendum o připojení k Rusku.

Události: Rusku hrozí kvůli Krymu další sankce (zdroj: ČT24)