Ruští vojáci prý opouštějí kerčský přístav, na Krymu se ale střílelo

Kyjev - Krym zažil zatím nejvážnější incident od začátku obsazování poloostrova ozbrojenci. Střílelo se před ukrajinskou základnou Belbek. Neozbrojení ukrajinští vojáci se chtěli vrátit na základnu, nekompromisní ozbrojenci jim to ale palbou do vzduchu neumožnili. Podle krymské rozhlasové stanice Kerč FM ruští vojáci opouštějí kerčský trajektový terminál. Z města prý odjíždí vojenská technika a nákladní automobily s ruskými vojáky. Ukrajinská hraniční stráž přitom tvrdí, že Kerčský průliv zablokovaly ze severu i z jihu ruské válečné lodě. Šéf Kremlu popřel, že by na Krymu intervenovaly jednotky ruské armády. O bezpečnost tamních obyvatel se podle něj starají oddíly místní domobrany.

Zhruba 150členná skupina neozbrojených Ukrajinců dnes vyrazila k základně na Krymu, kterou chtěla získat zpět. Už šest dnů je totiž v rukou ozbrojenců, o nichž ruský prezident hovoří jako o členech domobrany. „Nikdo nepředpokládal, že k něčemu takovému vůbec může dojít. Ukrajinci ozbrojence žádali, aby se mohli vrátit zpátky za zpěvu hymny a vojenských písní. Narazili nicméně na kulomety a samopaly,“ prohlásil zpravodaj ČT Miroslav Karas. Následovaly výstřely mířené do vzduchu. Po zhruba čtyřicetiminutovém jednání celá akce skončila. Rusové si Ukrajince k tělu nepustili.

Zpravodaj ČT Miroslav Karas: „Situace na Krymu je především nervózní. Může stačit drobná jiskřička k tomu, aby byl zažehnut větší konflikt.“

Informace o posilování ruských jednotek na východní straně Kerčského průlivu se objevila v pondělí ráno. Později média informovala o tom, že ruská vojska obsadila i západní, ukrajinský břeh strategicky významné úžiny. Na poloostrov, který je z velké části pod kontrolou ruských vojáků, tak mohly trajektovou přepravou proudit další ruské posily.

Nyní podle kerčského rozhlasu Rusové trajektový terminál na krymské straně průlivu opouštějí. „Tři náklaďáky už směřují ven z města, další dva se k odjezdu připravují,“ oznámil rozhlas. „Vojáci už naložili i polní kuchyni. Na tváři mají úsměv, nálada je dobrá, ale už toho mají dost,“ uvedl reportér.

Podle odhadu ukrajinských i ruských novinářů operuje na Krymském poloostrově 16 tisíc ruských vojáků. Pod jejich kontrolou jsou vojenské objekty v Sevastopolu i v nedalekém zálivu Balaklava. Ruské hlídky jsou na mezinárodním letišti Belbek, v Bachčisaraji i ve správním středisku Simferopolu.

ČT24.cz o dění na Ukrajině

Ukrajinu sužují i rozbroje proruských radikálů

Z ruskojazyčných regionů na jihu a východě Ukrajiny panuje největší napětí v černomořské Oděse, kde dav proruských radikálů vyhrožuje úřadu místního gubernátora. Vůdce promoskevské organizace Lidová alternativa správě oblasti pohrozil, že pokud nepřijme požadavky vzbouřenců, budou s gubernátorem „hovořit jinak“.

Proruské síly ve městě prý žádají uspořádání referenda o federalizaci Ukrajiny a vyhlášení ruštiny za státní jazyk. Ve městě koluje petice s výzvou ruské vládě, aby se stala garantem respektování práv ruské menšiny na Ukrajině. Podepsalo ji 10 tisíc lidí.

Minulý víkend se dav proruských aktivistů pokusil své požadavky předat úřadu oděského gubernátora. Když byli demonstranti odmítnuti, vtrhli do budovy a přinutili úředníky k vyjednávání. Výsledkem byla dohoda, že požadavky demonstrantů vedení oblasti projedná na mimořádné schůzi ve čtvrtek. „Pokud poslanci naši žádost nevyslyší, svoláme na neděli další mítink, kde s nimi budeme mluvit jinak,“ pohrozil šéf Lidové alternativy Anton Davidčenko.

Svých pravomocí se dnes v Oděse ujímá nový gubernátor Volodymyr Nemyrovskyj, který je blízkým spojencem nově jmenovaného premiéra Arsenije Jaceňuka. Nemyrovského do funkce dosadil šéf parlamentu Oleksandr Turčynov, který dočasně vykonává pravomoci prezidenta. Turčynov během uplynulého týdne vyměnil dvanáct gubernátorů na východě a jihu země ve snaze konsolidovat centrální moc a posílit její vazby na ruskojazyčné provincie.