Brusel žádá rychlé vyšetření brutální vraždy bulharské novinářky

Evropská komise čeká rychlé a důkladné vyšetření brutální vraždy bulharské novinářky Viktorije Marinovové. Šetření musí podle mluvčího komise nejen usvědčit pachatele, ale také jednoznačným způsobem určit, zda byla důvodem vraždy novinářská práce třicetileté zaměstnankyně regionální televize TVN.

Tělo Marinovové se našlo v sobotu brzy odpoledne ve městě Ruse, kde žila. Pachatele brutálního činu se zatím nedaří dopadnout, experti nyní sestavují jeho psychologický profil, napsal server rusemedia.com. Na mimořádném jednání v Ruse v pondělí o případu diskutovali bulharský ministr vnitra Mladen Marinov a generální prokurátor Sotir Cacarov.

Podle Cacarova existuje několik vyšetřovacích verzí a vyšetřovatelé všechny prověřují: mohlo jít o náhodně spáchaný nebo plánovaný zločin, včetně možnosti spojení s prací novinářky.

Policisté hledají svědky a provádějí výslechy. „V tomto stadiu musíme být opatrní. Ne proto, že bychom neměli co říci, ale proto, že každé nerozvážně pronesené slovo může zhatit naši práci,“ uvedl generální prokurátor. „Jedna věc je ale jistá. Šlo o extrémně brutální a odporný čin,“ dodal.

Žena byla před smrtí velmi pravděpodobně znásilněna, brutálně bita a škrcena. Nakonec zemřela v důsledku úderů do hlavy a dušení.

Některá bulharská média připomněla, že Marinovová při své práci upozorňovala na korupci a na podvody například s fondy EU. Jejím posledním příspěvkem byl rozhovor s bulharským a rumunským novinářem, kteří spolupracovali a zabývali se korupční aférou odhalující tunelování unijních fondů bulharskou společností GP. 

Podle zpravodajského serveru BalkanInsight vraždu Marinovové už v neděli odsoudila Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Její představitel Harlem Désir zároveň naléhavě vyzval k „úplnému a pečlivému vyšetření“ zločinu.

Na zavražděnou novinářku, matku sedmileté dcery, večer vzpomínaly stovky lidí v několika městech po celém Bulharsku. V Ruse, kde k činu došlo, umístili u jednoho z památníků její fotografii a pokládali k ní růže a svíčky.

Někteří z účastníků piety vyzývali úřady, aby neodmítaly verzi, že důvodem k usmrcení Marinovové byla její práce. „Doufám, že pravda vyjde najevo a že pachatel či pachatelé budou nalezeni a bude je čekat spravedlivý trest,“ uvedla Teodora Šopovová, která u pomníku zapálila svíčku.

V Sofii se lidé shromáždili na pietní akci před jedním z kostelů. Jedna z přítomných, Kristina Petkovová, si postěžovala, že Bulhaři mají nulovou důvěru v místní úřady. „Ať již bude výsledek vyšetřování (smrti novinářky) jakýkoli, lidé tomu nebudou věřit,“ citovala ji agentura AP.

EK chce bezpečí pro novináře všude v Evropě

Za uplynulých 12 měsíců se jedná o třetí vraždu novináře v některé z členských zemí Evropské unie. Loni v říjnu připravila nálož nastražená v automobilu o život maltskou novinářku Daphne Caruanovou Galiziovou, která psala o korupci a byznysu s udělováním maltského občanství.

Letos v únoru nájemný vrah zastřelil slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku. Policie již zjistila, že zločin byl spáchán v souvislosti s Kuciakovou novinářskou prací, a zadržela čtyři osoby, které se na vraždě podílely. Po prvotním objednavateli se ale ještě pátrá.

Podle mluvčího komise je třeba zajistit, aby novináři byli všude v EU v bezpečí a mohli svou prací prospívat demokratické společnosti. Připomínal i zářijový projev šéfa EK Jeana-Claudea Junckera, který před europoslanci zdůraznil, že v EU musí být svoboda slova svatá, protože demokracie nemůže bez svobodného tisku existovat.