Už čtvrtý jihokorejský prezident za mřížemi. I Mjong-bak dostal 15 let za korupci

Soud v Soulu poslal jihokorejského exprezidenta I Mjong-baka na patnáct let do vězení za korupci. Podle obžaloby dostal úplatky mimo jiné od firmy Samsung. I Mjong-bak se tak stal posledním z řady vysoce postavených politiků a obchodníků, kteří čelí stíhání za korupci. Jde už o čtvrtou bývalou hlavu státu, jež skončila za mřížemi. I Mjong-bak obvinění odmítá s tím, že jde o „politickou pomstu“.

I Mjong-bak, který stál v čele země od února 2008 do února 2013, byl z úplatkářství, zpronevěry a dalších zločinů obžalován letos v dubnu. Stalo se tak jen tři dny poté, co byla exprezidentka Pak Kun-hje, která do funkce nastoupila po I Mjong-bakovi, odsouzena v jiném korupčním skandálu k 24 rokům vězení.

Šestasedmdesátiletý exprezident byl obžalován z přijetí úplatků v celkové výši 11 miliard wonů (212 milionů korun) od jednotlivců i institucí včetně národní výzvědné služby a společnosti Samsung. Prokuratura ho obvinila i z daňových úniků a ze zpronevěry, jíž se měl dopustit v letech 1994 až 2006.

Šéf Samsungu dostal od exprezidenta milost

Existuje mimo jiné podezření, že společnost Samsung I Mjong-baka podplatila, aby udělil prezidentskou milost jejímu šéfovi I Kun-hiovi, který byl v červenci 2008 odsouzen za daňové úniky k podmíněnému trestu odnětí svobody na tři roky a k pokutě.

Po prezidentské milosti se do čela Samsungu v roce 2010 vrátil. V roce 2014 postihl I Kun-hia infarkt a vedení konsorcia převzal jeho syn I Če-jong. Ten je zapleten do korupční aféry kolem někdejší prezidentky Pak Kun-hje.

I Mjong-bak byl v minulosti byznysmenem a poté starostou Soulu. K jeho popularitě přispěla televize, která natočila jeho životní příběh. Vypracoval se totiž z chudého pouličního prodavače zmrzliny a rychlého občerstvení až na vysokého manažera ve společnosti Hyundai Group. Většinu obvinění odmítá a hovoří o „politické pomstě“.