Po čtvrteční razii slovenská policie obvinila z Kuciakovy vraždy tři zadržené

Tři z osmi zadržených obvinila slovenská policie z Kuciakovy vraždy (zdroj: ČT24)

Slovenská prokuratura oznámila, že tři z osmi lidí, které policie zadržela při čtvrteční razii, jsou obviněni z úkladné vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Policie je viní i z dalších trestných činů. Zbylých pět osob, které byly zadrženy při čtvrteční razii, kriminalisté po výslechu propustili na svobodu.

„Můžeme potvrdit, že během policejní akce bylo se souhlasem prokurátora Úřadu speciální prokuratury zadrženo osm podezřelých osob. Proti třem osobám bylo vzneseno obvinění ze zvláště závažného zločinu úkladné vraždy a z dalších trestných činů,“ uvedla mluvčí generální
prokuratury Andrea Predajňová s tím, že další informace neposkytne.

Vyšetřovatel podle Predajňové připraví podnět prokurátorovi, aby podal návrh na uvalení vazby na trojici obviněných. O vazebním stíhání rozhoduje soud. Podle slovenského trestního zákona za úkladnou vraždu dvou osob hrozí pachatelům v případě prokázání viny doživotí.

Ze zveřejněných iniciál nicméně vyplývá, že mezi obviněnými je muž, který podle dřívějších informací médií v minulosti pracoval jako policejní vyšetřovatel, a také jeho příbuzný, bývalý profesionální voják.

„Vyšetřovací tým je přesvědčen o vině těchto osob. Všichni zasahující policisté a vyšetřovací tým udělali maximum pro to, aby viníci mohli být potrestáni,“ napsala na sociální síti policie, byť dříve během dne odmítla případ komentovat.

Podle slovenských zákonů podezřelý z trestného činu musí být do 48 hodin od zadržení propuštěn na svobodu nebo předán soudu, který rozhodne o případném uvalení vazby. Na rozhodnutí o vazebním stíhání obviněného má soud v případě vraždy 72 hodin.

Ve čtvrtek policie zadržela osm lidí

Z dřívějších informací slovenských medií vyplývá, že policisté podnikli razii na několika místech v jihoslovenském městě Kolárovo a zadrželi i bývalého policejního vyšetřovatele a jeho příbuzného, který byl v minulosti profesionálním vojákem. Celkem mělo v poutech skončit osm lidí. 

Ministryně vnitra Denisa Saková na sociální síti napsala, že při zadržení podezřelých v případu Kuciakovy vraždy zasahovalo 55 elitních policistů. 

Památku Kuciaka a Kušnírové uctili v pátek večer lidé ve slovenských městech, ale i třeba v Brně. Několik tisíc jich přišlo v centru Bratislavy, kde se dav lidí vpodvečer shromáždil na jednom z náměstí. Demonstranti se pak vydali na zhruba půl hodiny trvající pochod k budově parlamentu, kde protest pokračoval.

Mnozí z demonstrantů měli po celou dobu pochodu zapnutou svítilnu na mobilním telefonu, jak k tomu vybídli organizátoři akce. „Je to sedm měsíců od okamžiku, kdy jsme se setkali poprvé. Spojila nás vražda dvou mladých lidí. Věříme, že (čtvrteční) zásah policie povede k dopadení vrahů. Pro nás všechny je klíčové, abychom znali objednavatele vraždy,“ řekli z podia organizátoři demonstrace Karolína Farská a Juraj Šeliga.