Zmučený, ale žije: Unesený ukrajinský aktivista se našel po týdnu

Kyjev - V zuboženém stavu se našel pohřešovaný ukrajinský opoziční aktivista Dmytro Bulatov z Kyjeva, kterého neznámí únosci týden mučili a pak ho vyhodili v lese. Zpráva šokovala i Bílý dům, který vyjádřil znepokojení ze zpráv o přibývajících útocích proti odpůrcům kyjevské vlády. Bulatov skončí v domácím vězení pro podezření z organizování masových nepokojů.

Pětatřicetiletý Bulatov, který se déle než týden pohřešoval, je naživu, ale neznámí únosci jej prý celou dobu mučili, pokoušeli se ho ukřižovat i mu uříznout ucho. Bulatov později novinářům ukázal svá zranění. Únosce nezná, muži ale hovořili s ruským přízvukem. Netuší ani, kde byl vězněn, protože měl zavázané oči. Po dlouhém mučení jej ve čtvrtek večer vyhodili v lese. Z nejbližší vsi zatelefonoval do Kyjeva přátelům, kteří se jej ujali. Nyní je v péči lékařů na soukromé klinice, není však v ohrožení života.

„Uřízli mi část ucha, řezali do tváře. Bili mě po celém těle. Nevím, o koho přesně šlo, protože tam byla úplná tma, ale měli ruský přízvuk. Později řeknu víc. Teď moc nevidím, protože jsem měl pořád zavázané oči,“ řekl Bulatov novinářům.

„Bulatova mučili, aby zastrašili všechny aktivní občany, kteří nesouhlasí s režimem,“ prohlásil předseda opoziční strany UDAR Vitalij Kličko. „Před chvilkou jsem hovořil s Dmytrem Bulatovem. Hlavně že je naživu! Celé dny ho mučili, řezali, přibíjeli na kříž. Říká, že to byli Rusové. Celé tělo ho bolí, z rozřezaného ucha mu teče krev, ale na duchu je silný!“ prohlásil opoziční poslanec Anatolij Hrycenko.

Zmizení Bulatova ohlásila jeho manželka 23. ledna policii, která případ zpočátku vyšetřovala podle paragrafu o úkladné vraždě, což je v případě únosů podle médií standardní postup. Za informace o pohřešovaném byla vypsána odměna v přepočtu 200 tisíc, později půl milionu korun.

Bulatov patřil k vůdcům kolon opozičně naladěných motoristů, protestujících i u rezidence prezidenta Janukovyče. Zmizel 22. ledna, prý právě v době, kdy příslušníci policejní jednotky Berkut zbili opoziční aktivisty a jednoho kameramana. Únosci se „nelidským mučením“ snažili přimět aktivistu, aby promluvil o financování opozice. Bulatova se pak zbavili v místě, kde před týdnem našli jiného uneseného opozičníka, Jurije Verbyckého, ale již mrtvého.

Jay Carney, mluvčí prezidenta Baracka Obamy

„Byli jsme šokováni zřejmými známkami mučení, jemuž byl vystaven jeden z vůdců protestů Dmytro Bulatov. Jsme hluboce znepokojeni zprávami o rostoucím počtu příslušníků opozice, kteří mizí, jsou biti a mučeni.“

Kyjevský tisk také informoval o úmrtí dalšího aktivisty, podnikatele Bohdana Kaliňaka, který po dva měsíce demonstroval v Kyjevě. Prý ale není potvrzena souvislost mezi úmrtím na prochlazení a tím, že byl zasažen vodním dělem, kterým se policie pokoušela rozehnat dav demonstrantů.

Ukrajinská armáda vyzvala Janukovyče k naléhavým opatřením

Ukrajinská armáda vyzvala prezidenta Janukovyče, aby v rámci stávajících zákonů přijal naléhavá opatření ke stabilizaci situace v zemi. Opozice v uplynulých dnech opakovaně varovala před hrozbou, že se režim pokusí vyřešit krizi silou.

„Vojáci a zaměstnanci ministerstva obrany vyzvali vrchního velitele ozbrojených sil k přijetí naléhavých opatření v rámci stávajících zákonů, aby se stabilizovala situace v zemi,“ uvádí se v prohlášení zveřejněném ministerstvem obrany. Prohlášení, vyjadřující „občanské postoje“ vojáků a zaměstnanců, bylo přijato na poradě, na níž hovořil i ministr obrany Pavlo Lebeděv a jeho náměstci. Účastníci podle prohlášení poukázali na „nepřípustnost násilného obsazování státních zařízení a bránění státním a samosprávným orgánům ve výkonu povinností, jakož i upozornili, že další stupňování konfrontace ohrožuje územní celistvost státu“.

Protesty v Kyjevě vyvolalo Janukovyčovo rozhodnutí nepodepsat dohodu o přidružení k Evropské unii a sblížit se s Ruskem, které poskytlo půjčku na záchranu ukrajinských financí. Protesty si vynutily odstoupení vlády, opozice však žádá i demisi hlavy státu a vypsání předčasných prezidentských a parlamentních voleb. Janukovyč ale ve čtvrtek ohlásil, že onemocněl. Opozice podezírá šéfa státu, že hraje o čas a že se chce vyhnout dalším jednáním o řešení politické krize.