V Mnichově je naraženo. Na letošní Oktoberfest dorazí šest milionů lidí

Krátce po poledni začal v Mnichově 185. ročník populárního Oktoberfestu. První sud piva narazil tradičně mnichovský starosta Dieter Reiter. Po dvou úderech do pípy mohl slavnostně zvolat „O'zapft is!“ („Je naraženo!“) a návštěvníci, kteří čekali v pivních stanech už od rána, se dočkali prvních mázů piva.

Letošní Oktoberfest potrvá do 7. října a pořadatelé očekávají, že dorazí kolem šesti milionů lidí. O jejich bezpečnost se budou starat stovky policistů a bezpečnostních kamer.

Návštěvníci Oktoberfestu mohou opět ochutnávat z produkce mnichovských pivovarů v několika obřích stanech. Cena mázu piva letos poprvé překročila hranici 11 eur za litr.

JAK SVÁTEK PIVA ZAČAL?

Na počest šlechtické svatby korunního prince Ludvíka Bavorského s princeznou Terezou Sasko-Hildeburgskou se 17. října 1810 konaly na louce za Mnichovem koňské závody. Místo později dostalo název podle princezny – tedy Tereziánská louka. Na oslavu šlechtického sňatku byli pozváni všichni obyvatelé Mnichova. Na koňské dostihy tehdy přišlo 40 tisíc lidí.

Těm se oslava natolik líbila, že panovník později rozhodl, že by se měla taková akce konat pravidelně. Toho se chytl Bavorský rolnický spolek, který o rok později na tomtéž místě uspořádal další koňské závody, jež ale doprovázela prezentace úspěchů bavorských zemědělců. Oslavy se poté každý rok opakovaly, až se z nich vyvinul dnes již legendární pivní festival Oktoberfest.

Pořadatelé očekávají na letošním Oktoberfestu až šest milionů návštěvníků
Zdroj: Michael Dalder/Reuters

Původně se tedy Oktoberfest konal při výročí královské svatby, tedy v říjnu. Němci ale usoudili, že v tento podzimní měsíc je už horší počasí, a přesunuli pak pivní slavnosti na září. I když celá tradice začala před 200 lety, letošní ročník Oktoberfestu je teprve 180. – kvůli válkám, epidemiím cholery a ekonomické krizi ve 20. letech minulého století se několik ročníků nekonalo. 

Navzdory dlouhé historii jsou některé ze zdánlivě starobylých atributů Oktoberfestu překvapivě mladé. Tak třeba narážení prvního sudu mnichovským starostou se uskutečnilo poprvé v roce 1950.