Další „Trumpův muž“ v Nejvyšším soudu USA. Soudce Kavanaugh bojuje o přízeň senátorů

Události: Slyšení soudce Kavanaugha začalo hádkou senátorů (zdroj: ČT24)

V americkém Senátu začíná diskusní bitva, která v nadcházejících dnech potvrdí, či smete ze stolu kandidaturu Bretta Kavanaugha na člena Nejvyššího soudu. Proti jmenování soudce vybraného prezidentem Donaldem Trumpem se staví demokraté, kteří Trumpa viní ze snahy udělat z klíčové justiční instituce pevnost konzervativců na roky dopředu. Jednoznačnou podporu ale nemá Kavanaugh ani mezi republikány. Některým z nich vadí jeho ultrakonzervativní postoje, zejména odmítání potratů.

Brett Kavanaugh působí od roku 2006 jako soudce odvolacího soudu federálního distriktu hlavního města Washingtonu. Dříve pracoval jako poradce Kennetha Starra, který vedl vyšetřování případu intimního vztahu bývalého prezidenta Billa Clintona se stážistkou v Bílém domě Monikou Lewinskou. 

Po Clintonových kauzách zkoumal nejvyšší patra americké politiky jako sekretář Bílého domu za George Bushe mladšího. Nyní je Brett Kavanaugh esem prezidenta Donalda Trumpa, který jej označuje za „jeden z nejlepších právnických mozků“.

Sám Kavanaugh se považuje za striktního příznivce doslovného výkladu americké ústavy: „Moje justiční filozofie je jednoduchá: Soudce musí být nezávislý a musí zákony vykládat, ne vytvářet.“ Ambice být soudcem-aktivistou prý nemá.

Demokratům se nelíbí chvátání republikánů, odpůrci potratů cítí šanci

Anthony Kennedy opouští po třiceti letech nejvyšší soud
Zdroj: Reuetrs

Prezident Trump oznámil jméno kandidáta, který má v devítičlenném senátu Nejvyššího soudu nahradit odcházejícího Anthonyho Kennedyho, v červenci. Demokratičtí zákonodárci mají za to, že republikáni proces schvalování uspěchávají bez patřičného prozkoumání dosavadní kariéry nominanta.

„Tohle není normální. Máme tu kandidáta s excelentním renomé, s rodinou, která za ním stojí, máme tu kamery a senátory, kteří se dotazují. Ale není to normální. A to proto, že nemůžeme prozkoumat až 100 tisíc dokumentů,“ tvrdí senátorka Amy Klobucharová.

Demokrati usilují o přístup k dodatečným dokumentům o Kavanaughově dřívějším soudcovském působení a činnosti v pozici právníka Bílého domu.

„Myslím, že se hodně lidí bude obávat, co by soudce Kavanaugh mohl znamenat pro vyšetřování Roberta Muellera i pro další nezávislé kontroly vykonávání prezidentského úřadu. Většina Američanů chce, aby Mueller pokračoval v práci,“ říká prezidentka Centra pro kontrolu ústavy Elisabeth Wydrová.

Část Američanů ale za Trumpovým koněm stojí. Hlavně odpůrci potratů, kteří si od konzervativce slibují podporu ve svém boji. „Soudce Kavanaugh je striktní zastánce ústavy a je klíčové dát zodpovědnost (za rozhodování o zákonu o potratech) zpátky do rukou státu,“ tvrdí odpůrkyně interrupcí Sue Swayze Liebelová z organizace Pro-Life.

Horizont ČT24: Stane se Kavanaugh členem Nejvyššího soudu USA? (zdroj: ČT24)

„Grilování“ může trvat čtyři dny

V první den schvalování Kavanaughovy nominace zazní úvodní projevy členů výboru. Dotazování 53letého kandidáta začne ve středu a podle agentury Reuters by mohlo trvat tři až čtyři dny. Vůdce republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell řekl, že doufá ve schválení nového soudce do začátku příštího zasedání soudu 1. října.

Kavanaugh musí pro nástup do doživotní funkce získat hlasy většiny Senátu, který ovládají republikáni. „Je to mainstreamový soudce. Má historii soudní nezávislosti a uplatňování zákonů tak, jak jsou napsané,“ zdůraznil republikánský předseda justičního senátního výboru Chuck Grassley. Dodal, že Kavanaugh už se setkal s desítkami senátorů.

Složení Nejvyššího soudu USA
Zdroj: ČT24/BBC/Wikipedia.org

Těsná většina republikánů nemusí stačit

Podle Reuters nastřádal Kavanaugh za 12 let práce jako odvolací soudce jasně konzervativní rejstřík verdiktů. Ke schválení jeho nominace stačí republikánům, kteří mají ve 100členném Senátu 51 křesel, aby hlasovali jednotně. To by mohl být problém zejména kvůli Kavanaughovým stanoviskům v otázkách potratů, práv homosexuálů či zdravotního pojištění.

Svou nelibost vůči osobě Kavanaugha už vyjádřily republikánské senátorky Susan Collinsová a Lisa Murkowská, které jsou na rozdíl od většiny svých stranických kolegů liberálnější v otázce potratů. Collinsová avizovala, že se postaví proti jakémukoli kandidátovi s ultrakonzervativními názory, zejména pokud jde o interrupce.

Pokud senát Kavanaugha skutečně schválil, bude to už druhý Trumpův muž v řadách nejdůležitějšího soudu Spojených států. Loni v dubnu do Nejvyššího soudu prošel konzervativně smýšlející Neil Gorsuch.