Gorsuch složil přísahu. Nejvyšší soud USA je kompletní a s převahou konzervativců

Neil Gorsuch složil ústavní přísahu, což z něj učinilo platného člena amerického nejvyššího soudu. Nejvyšší justiční orgán USA tak má opět devět soudců, čímž se poměr sil přiklonil ve prospěch konzervativců.

Neil Gorsuch ve skutečnosti složil hned dvě přísahy. První ceremonie byla soukromá, a na ni později v Bílém domě navázal veřejný slib. Nyní již nový soudce nejvyššího soudu se s rukou na bibli zavázal, že bude věrně sloužit ústavě a zákonům Spojených států.

Prezident Donald Trump, který Gorsucha na soudní post nominoval, podle AP prohlásil, že Amerika získává soudce oddaného ústavě. Dodal, že o Gorsuchových kvalitách nepochybuje.

Gorsuchovu nominaci potvrdili senátoři minulý týden v pátek. Republikány ovládaný Senát USA prosadil Gorsucha prostou a ne třípětinovou většinou, což bylo proti dlouholeté tradici. Demokraté takový postup kritizovali.

S příchodem Gorsucha získávají u nejvyššího soudu většinu konzervativci. Od loňské smrti soudce Antonina Scalii byl poměr sil mezi konzervativci a liberály vyrovnaný.

Rozdělení moci v USA
Zdroj: AFP