Konzervativec Gorsuch byl schválen za člena Nejvyššího soudu USA

Senát USA definitivně schválil nominaci konzervativního soudce Neila Gorsucha do amerického nejvyššího soudu. Kandidát navržený prezidentem Donaldem Trumpem získal jednomyslnou podporu republikánů, díky jejichž hlasům prošel i přes odpor demokratů.

Nový soudce nahradí loni zesnulého Antonina Scaliu a doplní počet členů nejvyšší soudní instance v USA na devět. Republikáni kvůli jeho zvolení porušili dlouholetou tradici a schválili změnu pravidel, díky níž jim ke Gorsuchovu potvrzení stačila prostá většina hlasů a nepotřebovali třípětinovou, jak je obvyklé.

Devětačtyřicetiletý Gorsuch je nejmladším nominovaným do funkce soudce Nejvyššího soudu od nominace tehdy 43letého Clarence Thomase v roce 1991.

Gorsuch je od roku 2006 členem federálního odvolacího soudu pro několik západních států Unie se sídlem v Denveru. Nominoval jej republikánský prezident George Bush mladší a při jeho potvrzování v Senátu se proti němu nikdo nepostavil.

Obránce náboženských svobod a zastánce soudního přezkumu vládních regulací

Jako zastánce původního významu textu ústavy a zákonů a odpůrce faktického vytváření zákonů soudy by měl být rovnocennou náhradou za loni zesnulého konzervativního soudce Antonina Scaliu. Je znám jako obránce náboženských svobod a zastánce soudního přezkumu vládních regulací.

V proslovu dal najevo, že hodlá dodržovat konzervativní princip soudcovské zdrženlivosti a vyhýbat se aktivismu čili snaze o „tvůrčí výklad“ ústavy a zákonů podle vlastních preferencí nebo „potřeb doby“.

Ve prospěch konzervativního pohledu by měl Gorsuch ovlivnit rozhodování v takových otázkách, jako je právo vlastnit zbraň, náboženská práva nebo problematika potratů.