Osmdesátka mimo obec Francouze pobouřila. Policie nestíhá opravovat radary

Události: Francouzi na omezení rychlosti reagovali po svém. Ničí radary (zdroj: ČT24)

Francouzští policisté od začátku července registrují čtyřikrát více zničených radarů než obvykle. Právě v červenci totiž vešlo v účinnost omezení rychlosti mimo obec z devadesáti na osmdesát kilometrů za hodinu. Za zničený radar přitom ve Francii hrozí pětileté vězení a pokuta až 75 tisíc eur.

„Jeden náš radar rozbíjejí opakovaně. Tentokrát to šlo rychle. Opraven v pondělí, znovu poškozen v úterý,“ říká starosta Marmagne Didier Laubérat.

Například v departmentu Ain severovýchodně od Lyonu od ledna někdo poškodil už 86 radarů. Řadu z nich má údajně na svědomí jediný muž. Radary jednoduše pomaluje, vysloužil si tak přezdívku Picasso.

Na sociálních sítích se stal hrdinou. Lidé z různých regionů ho zvou k sobě, prý je tam pro něj také dost práce a někteří ho dokonce navrhují na rytířský řád. Policisté se vandala snaží dopadnout, ale zatím marně. Vážně zvažují i to, že kolem některých radarů instalují fotopasti.

Mobilní radary i neoznačená auta policie

Podle odpůrců měření rychlosti, mezi kterými jsou i někteří starostové, by naopak měla policie s instalací radarů šetřit. „Francouzi radary odmítají už patnáct let. Řidiči je nepovažují za nástroj pro zvýšení bezpečnosti na silnicích, ale za továrny na peníze,“ vysvětluje Pierre Chasseray ze sdružení 40 milionů automobilistů.

Podle Úřadu pro bezpečnost silničního provozu ale přístroje zachraňují životy. Počet nehod v jejich blízkosti klesl za posledních deset let o 66 procent. Radary proto policie hodlá využívat i dál, jen místo stálých kamer upřednostní mobilní. Rychlost měří také 400 neoznačených policejních vozů a jejich počet se bude zvyšovat.