V Janově proběhla státní tryzna, záchranáři našli v troskách mostu další oběti, rumunský řidič podlehl zraněním

Itálie drží v sobotu státní smutek. V Janově proběhlo rozloučení s některými z obětí úterní tragédie na Morandiho mostě. Konečná bilance je 43 mrtvých, v nemocnici zůstávají čtyři vážně zranění. Na pietní akci dorazilo asi pět tisíc lidí. Vedle pozůstalých nechyběl prezident a premiér, ale také záchranáři.

Na obřad v pavilonu Jeana Nouvela janovského výstaviště dorazil prezident Sergio Mattarella, který dopoledne navštívil místo neštěstí a mluvil tam se záchranáři, kteří dosud prohledávají trosky. Spolu s ním se pohřbu zúčastnil také premiér Giuseppe Conte, předseda poslanecké sněmovny Roberto Fico, předsedkyně Senátu Maria Elisabetta Casellatiová a také hráči dvou janovských fotbalových klubů Sampdoria Janov a FC Janov, které odložily své víkendové zápasy. 

Smuteční obřad sloužil janovský arcibiskup Angelo Bagnasco. Truchlícím předal vzkaz od papeže Františka, který se modlí za mrtvé i zraněné.

Je zřejmé, že jakákoli slova, i kdyby byla míněna sebeupřímněji, jsou tváří v tvář této tragédii nedostatečná.
Angelo Bagnasco
janovský arcibiskup

Potlesk si od smutečních hostí vysloužil kromě záchranářů také prezident Mattarella. Vřelého přijetí se rovněž dočkal i ministr vnitra a šéf euroskeptické Ligy Matteo Salvini a předseda protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) Luigi Di Maio. „Janov dostal tvrdou ránu… Ta tragédie zasáhla mnoho lidí, celou naši zemi,“ řekl Mattarella ve své řeči.

V popředí pavilonu bylo vystaveno 18 rakví pokrytých záplavou květin a věnců, trikolorami v národních barvách i plyšovými hračkami a dalšími osobními věcmi zemřelých. Nejmenší rakev patřila osmiletému Samuelovi.

Rodiny dvou albánských obětí neštěstí přizvaly na smuteční obřad muslimského duchovního. Imám na konci katolické mše požehnal dvěma rakvím a auditorium mu tleskalo, když pronesl modlitbu za Itálii.

Události: Itálie pohřbila osmnáct obětí zříceného Morandiho mostu (zdroj: ČT24)

Nejméně sedmnáct rodin obětí se však rozhodlo pohřbít své blízké bez účasti prezidenta Mattarelly a dalších ústavních činitelů. Tragédii podle nich způsobila nedbalost úřadů.

  • Pocházel ze šedesátých let minulého století, byl významnou spojnicí s italskou riviérou a jižním pobřežím Francie. Už od jeho otevření se objevovaly konstrukční problémy, které vyžadovaly drahou údržbu. To vyvolávalo ostrou kritiku ze strany technických expertů. Podle nich se „tragédie mohla stát kdykoliv.“

V pátek byli pohřbeni čtyři mladíci, kteří přes most v Janově mířili na francouzskou riviéru. Jejich rodiny se s nimi rozloučily v Neapoli. „Můj syn nezemřel jen tak, byl zabit se všemi ostatními, protože stát se nestaral o své občany.  Čtyři kluci milovali život a přišli o něj absurdně a nevinně, ve chvíli, kdy jeli na dovolenou,“ řekl otec jedné z obětí Roberto Battiloro.

„Způsobil to stát, (politici) by se vůbec neměli ukazovat. To, co předvádí, je ostudné,“ dodala matka jednoho ze zesnulých mladíků z Neapole.

Všechny oběti si v sobotu připomněla Itálie státním smutkem. Vlajky u státních úřadů vlály na půl žerdi, večer zhasne osvětlení některých známých památek včetně římského Kolosea či fontány di Trevi. Staženými vlajkami uctí oběti i v blízkém monackém knížectví, protože knížecí rodina Grimaldi má své kořeny právě v Janově.

Záchranáři vyprostili další čtyři mrtvé, bilance dosáhla 43 mrtvých

Počet obětí v sobotu stoupl na 43. Záchranáři v noci vyprostili z trosek Morandiho mostu automobil, který byl pohřbený pod obrovským kusem betonu ze zříceného pilíře. Ve zcela zničeném voze cestovala rodina Cecalaových – rodiče a jejich devítiletá dcera.

Další oběť vyprostili záchranáři několik hodin poté. Šlo o posledního pohřešovaného, jednatřicetiletého janovského dělníka, který v úterý v momentě zřícení pod mostem pracoval.

Janovská nemocnice San Martino v podvečer informovala o smrti rumunského řidiče kamionu, který podlehl vážným poraněním lebky a hrudníku.

Úřad civilní obrany varoval, že počet obětí nemusí být konečný. V sutinách viaduktu by ještě mohly být osoby, jejichž zmizení nikdo nenahlásil, případně bezdomovci. Záchranáři proto hodlají pátrat v sutinách dál.

Stát hledá viníka

Italská vláda vidí jako nejpravděpodobnější příčinu tragédie nedostatečnou údržbu a pochybení ze strany provozující firmy. Správci dálnic poslala dopis, že ho zbaví koncese. Nechá také prověřit asi 300 dopravních staveb v zemi.

„Musíme investovat všechny peníze, aby byla tato země bezpečná. Bez ohledu na rozpočtová pravidla EU,“ zdůraznil italský ministr vnitra Matteo Salvini.

Viníka určí vyšetřování. Prokuratura ho chce obvinit z vícenásobného usmrcení z nedbalosti, zavinění katastrofy a z ohrožení bezpečnosti dopravy. Podle jednoho z členů vyšetřovací komise mohlo zřícení mostu vyvolat prasknutí nosných lan.