Šanci získat jednosměrný lístek na Mars už má jen tisícovka lidí

Paříž/Haag – Nizozemská firma Mars One zásadně zredukovala počet těch, kteří se budou moci ucházet o první cestu lidí na Mars. K účasti v expedici, jejíž členové by se neměli vrátit zpět na Zemi, se přihlásilo 202 tisíc lidí z celého světa včetně Česka – do užšího výběru se však dostalo jen 1 058 osob. Finální tým, který nakonec začne rudou planetu osídlovat, by měl mít pouze kolem 24 členů. Odborníci ale nevěří tomu, že se projekt nakonec uskuteční – zpochybňují ho po finanční i praktické stránce.

První kolo výběrového řízení mělo za cíl oddělit ty, kteří mají podle odborníků Mars One fyzické a duševní předpoklady k podobné misi, od těch, kteří se tak nejeví či zjevně neberou misi moc vážně. „Dokonce jsme měli pár zájemců, kteří se na svých zaslaných videích představili nazí,“ píše se na webu nizozemské firmy.

Internetové stránky dále uvádějí, že mezi 202 000 přihlášenými se objevilo i devět lidí z České republiky – dvě Češky a sedm Čechů ve věku 23 až 48 let. Z portálu ale není zřejmé, zda se někteří z nich dostali mezi kandidáty. Jedna z Češek registrovaná pod jménem Lucy nicméně sdělila ČTK, že do užšího výběru postoupila.

Mars One
Zdroj: ČT24

Zájemci, kteří se nyní stali vážnými kandidáty, pocházejí ze 107 zemí, především ze Spojených států (297), Kanady (75), Indie (62) a Ruska (52). Většina z nich je ve věku od 25 do 35 let. Podle webu francouzského deníku Le Figaro mají muži vyšší zastoupení než ženy (586:472).

Během příštích dvou let budou následovat ještě tři výběrová kola. Ta budou podle Mars One pro kandidáty vzrušující zkušeností. „Očekáváme, že ze zbylých kandidátů se stanou celebrity v jejich městech a zemích. Bude to velmi zajímavé,“ citoval web Mars One svého hlavního představitele Base Lansdorpa. Na konci chce Mars One sestavit asi šest týmů po čtyřech osobách.

Sledování ve stylu reality show?

Přeprava materiálu potřebného k vybudování stanic na Marsu má začít za pomoci bezpilotních modulů v roce 2022. Cesta první skupiny „velvyslanců Země“ k rudé planetě se plánuje na duben 2024 a měla by trvat 210 dní. Druhá skupina má vyrazit o rok později, upřesnil francouzský list.

Mars
Zdroj: ČT24

Organizátoři projektu, který si podle nich vyžádá šest miliard dolarů, ale zatím zůstávají diskrétní ohledně financování a technických záležitostí, které s tak smělou misí souvisejí. „V tomto stádiu nikdo nemůže s jistotou tvrdit, že cesta k Marsu se opravdu uskuteční,“ neskrývá pochybnosti Le Figaro.

Největší riziko podle expertů představuje vysoká úroveň radioaktivního záření, která by mohla prvním kolonizátorům Marsu zničit imunitní systém a vyvolat u nich rakovinu. Nizozemský inženýr Bas Lansdorp, který v roce 2012 s projektem přišel, však neztrácí optimismus. Potřebné prostředky chce získat od partnerských firem, sponzorů a médií. Mimo jiné prý plánuje nepřetržitý videopřenos ze života kolonistů na způsob televizní reality show.

Vydáno pod