Noční vlci dostali na Slovensku k dispozici tanky. Ředitel vojenského ústavu je kvůli tomu mimo službu

Události: Noční vlci mají na Slovensku k dispozici techniku vojenského ústavu (zdroj: ČT24)

Armádní technika na slovenské základně motorkářského klubu Noční vlci pochází z Vojenského historického ústavu. Na tanky a obrněnce v areálu v obci Dolná Krupá u Trnavy na západě Slovenska upozornila média. Ministerstvo obrany žádá jejich navrácení. Resort diplomacie zase varuje, že působení Nočních vlků přímo na Slovensku může znamenat bezpečnostní hrozbu.

Co areál Nočních vlků u Trnavy ukrývá, odhalily fotografie z dronu, které zveřejnil například web listu Pravda.sk. Kromě cvičné střelnice se podle nich za dva metry vysokou zdí skrývají i tanky a obrněná vozidla.

Motorkářům je zapůjčil Vojenský historický ústav, který spadá pod ministerstvo obrany. Když šéf resortu zjistil, kde se část depozitáře ocitla, ředitele ústavu postavil mimo funkci. Nařídil zrušit smlouvu o pronájmu techniky a okamžitě ji vrátit.

„Pan ředitel podcenil situaci prověření občanského sdružení, čímž samozřejmě nedotáhl detailně věci do konce a překročil svoje kompetence,“ uvedl slovenský ministr obrany Peter Gajdoš (SNS).

Slovenská policie v týdnu uvedla, že vozidla v areálu jsou sice pojízdná, nejsou ale schopná střelby. „Jde o historické exponáty, expozice v tomto objektu je plánována již na podzim tohoto roku a má být zpřístupněna veřejnosti,“ napsala policie na sociální síti Facebook. Po návštěvě objektu policisté také uvedli, že se v areálu střelnice nenachází. V souvislosti s pobočkou nezaznamenali dosud žádné protiprávní jednání.

Noční vlci areál obsadili v červnu

Slovenská odnož Nočních vlků v areálu sídlí už od června. Kolik zbraní tam má, nikdo neví. „Vidím tu jasně selhání bezpečnostních složek, ať už je to vojenské zpravodajství, nebo Slovenská informační služba,“ uvedl bezpečnostní analytik Juraj Krúpa.

V čele pobočky stojí Jozef Hambálek, blízký přítel bývalého ministra vnitra Roberta Kaliňáka, který ho označuje za jednoho z mála ortodoxních motorkářů na Slovensku. „Můžete je podezřívat z Putinovy reklamy, ale když chcete někoho kritizovat, měl by porušit zákon nebo aspoň dělat něco v rozporu s našimi hodnotami,“ uvedl Kaliňák (Smer-SD).

Původem ruský motorkářský klub otevřeně podporuje politiku Kremlu, včetně anexe Krymu. Na výročí konce druhé světové války pravidelně projíždí Evropou, v řadě zemí přitom není vítaný.

„Vnímáme etablování se tohoto sdružení na Slovensku se znepokojením. Jasně jsme poukázali na nebezpečí tezí, které šíří někteří představitelé sdružení Nočních vlků,“ uvedl mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Peter Susko. Slovenská diplomacie tvrdí, že nic víc nezmůže. Apeluje proto na ministerstvo vnitra, aby činnost klubu pozorně sledovalo – včetně dění na jejich nové základně.