Počet obětí záplav v Japonsku dál roste, úřady hlásí už 179 mrtvých

Záplavy a sesuvy půdy, které v minulých dnech zasáhly Japonsko, si podle nejnovější bilance vyžádaly nejméně 179 obětí. Po několika dalších osobách z oblastí, které postihly nejsilnější deště za posledních 30 let, záchranáři stále pátrají. Evakuační centrum v jednom z těžce postižených měst Kurašiki navštíví premiér Šinzó Abe.

V Kurašiki se vylila z břehů řeka a voda zasáhla obytnou čtvrť, v níž zemřelo přes 40 lidí.

Vydatné deště začaly v Japonsku v pátek a přes víkend ještě zesílily. Řeky se vylily z břehů a zaplaveny byly rozsáhlé oblasti na jihu a západě země. Desítky tisíc záchranářů a dobrovolníků již pátým dnem bojují s následky katastrofy a pátrají po pohřešovaných.

Následky záplav v Japonsku
Zdroj: Reuters/Issei Kato

Záchranné práce ale komplikuje vedro. Meteorologové varovali, že hrozí bouřky a možná i další záplavy.

Premiér Abe kvůli záplavám odložil plánovanou cestu do Belgie, kde se měl zúčastnit summitu EU–Japonsko, do Francie, Saúdské Arábie a Egypta.

Hledání obětí záplav v Japonsku
Zdroj: Reuters/Issei Kato

Současné katastrofální záplavy patří k nejtragičtějším živelním pohromám v Japonsku za poslední čtvrtstoletí, pokud se tedy odhlédne od dvou nejhorších – zemětřesení a tsunami v roce 2011, kdy zemřelo téměř 19 000 lidí, a ničivého zemětřesení v Kóbe o 16 let dříve. To si vyžádalo 5500 obětí.