Malta a Itálie přijmou dvě odmítané lodě s Afričany. O migranty se podělí víc evropských zemí

Redaktor RAI Kašpar: Itálie bude postupovat podle odezvy dalších evropských zemí (zdroj: ČT24)

Loď Lifeline s 234 lidmi z Afriky usilujícími o azyl v Evropě, která už několik dní čeká na vpuštění do přístavu, zakotví na Maltě. Itálie, Francie, Portugalsko a Malta už potvrdily, že část migrantů přijmou; Německo, Nizozemsko a Španělsko to zvažují, uvedl zdroj deníku Times of Malta. Druhou loď ve stejné situaci jménem Alexander Maersk přijala i přes dřívější odmítání italská Sicílie.

„Rýsuje se evropské řešení, že by se vylodili na Maltě,“ řekl rozhlasové stanici RTL mluvčí francouzské vlády Benjamin Griveaux s odkazem na loď Lifeline patřící stejnojmenné německé organizaci. Dodal, že o problému s touto lodí jednali v pondělí francouzský prezident Emmanuel Macron a maltský premiér Joseph Muscat.

Macron uvedl, že o migranty se podělí šest evropských zemí. Vyjde to na „několik desítek jedinců na každou z nich“, konstatoval prezident po setkání s papežem Františkem. Zároveň kritizoval německou nevládní organizaci, jež podle něj „postupovala proti všem pravidlům“.

Malta zahájí vyšetřování, viní kapitána

Úřad maltského premiéra uvedl, že za situaci migrantů na lodi Lifeline je odpovědný její kapitán. „Maltský premiér v posledních 48 hodinách vyvinul diplomatické úsilí, aby našel řešení situace lodi Lifeline, kterou způsobily kroky jejího kapitána,“ uvádí se v prohlášení. Dále se v něm píše, že kapitán ignoroval pokyny Itálie, které byly v souladu s mezinárodním právem. Malta proto v kauze Lifeline zahájí vyšetřování.

To potvrdil i italský premiér Giuseppe Conte – loď bude podle něj zadržena a kapitán vyšetřován kvůli tomu, že nedbal pokynů, aby počkal, až migranty z moře vyzdvihne libyjská pobřežní stráž. „Itálie svou část splní, přijme díl migrantů z paluby Lifeline a doufá, že ostatní evropské země učiní totéž,“ řekl Conte.

Cílem italské vlády bylo donutit ostatní vlády Evropské unie k tomu, aby pochopily, že se jedná o věc, která se týká celé Evropy, nikoliv pouze několika přímořských států – hlavně Itálie, ale také Řecka, Španělska a podobně.
Josef Kašpar
redaktor RAI

Posádka Lifeline nalodila u libyjských břehů minulý týden v noci na čtvrtek na 230 migrantů, v jejich počtu se různé zdroje liší. Loď má ale podle médií kapacitu jen asi 50 lidí.

Stejná posádka o den později vyzvedla z moře a vratkých člunů u Libye také dalších 113 lidí, kteří se nalodili na dánskou obchodní loď Alexander Maersk. I ta čekala na povolení vplout do některého z italských přístavů, které získala v úterý. Oznámil to starosta sicilského města Pozzallo.

Na začátku června se do podobné situace dostala loď Aquarius, na jejíž palubě se plavilo přes šest set Afričanů. Itálie ani Malta jí nepovolily přistát a poté ji přijalo Španělsko.