Americká opiátová epidemie se projevuje i v moři. Slávky u Seattlu obsahují oxycontin

Slávky žijící poblíž hustě osídlených oblastí v okolí amerického Seattlu obsahují stopy opiátů. Zjistili to vědci zkoumající znečištění mořské vody. Konkrétně se v tělech mlžů našlo malé množství léku oxycontin, což je silné a návykové analgetikum, jež v posledních letech způsobilo v USA masivní nárůst počtu lidí závislých na lécích proti bolesti. Podle serveru BBC znečištění vody vypovídá o tom, že právě v urbanizovaných oblastech je počet uživatelů opioidů nejvyšší.

Odborníci z úřadu pro ochranu přírody státu Washington zjišťovali míru znečištění pobřežních vod právě analýzou těl slávek, protože tito mlži se živí filtrováním mikroskopické potravy z mořské vody a v těle tak postupně hromadí škodliviny.

Mlže vylovili z čistých vod a pak je přesunuli na celkem osmnáct míst v zátoce Puget Sound v širší oblasti Seattlu. Po nějaké době je opět vylovili a ve slávkách ze tří lokalit našli stopy opiátů.

Léky se našly ve slávkách poblíž hustě obydlených oblastí. „Vypovídá to o tom, že kolem Puget Sound je hodně lidí, kteří oxycontin užívají,“ komentovala výsledky bioložka Jennifer Lanksburyová.

Stopy léku nalezené ve slávkách jsou tak malé, že případná konzumace mlžů nemůže mít vliv na chování člověka. Jedná se o množství několik tisíckrát menší, než je dávka pro člověka. Samotné slávky oxycontin nezpracovávají, jeho přítomnost v mořských vodách může ale vyvolat závislost u některých ryb.

V roce 2016 zemřelo kvůli opiátům přes 63 tisíc Američanů

Oxycontin, jak zní americký obchodní název narkotického analgetika oxykodon, je jedním z nejčastěji zneužívaných léků v USA. Patří do skupiny opioidů, tedy léků, které začali po kampaních farmaceutických firem hromadně předepisovat lékaři svým pacientům proti bolesti.

Tyto léky způsobují silnou závislost a v posledních letech jsou spojovány s epidemií zneužívání analgetik. Jen v roce 2016 zemřelo v USA v důsledku konzumace opiátů přes 63 tisíc lidí, v oblasti Seattlu se v témže roce opioidy předávkovalo 332 lidí.