Weinstein byl obviněn ze znásilnění a dalších sexuálních zločinů

Události ČT: Weinstein obviněn ze sexuálních zločinů (zdroj: ČT24)

Americký filmový producent Harvey Weinstein byl obviněn z několika sexuálních zločinů vůči dvěma ženám. Konkrétně ze znásilnění, sexuálního násilí, sexuálního obtěžování a zločinného sexuálního jednání, píše web CNN. Už předtím se dostavil na manhattanskou služebnu newyorské policie a soud jej posléze propustil na kauci. Podle amerických médií mu za uvedené činy hrozí až 25 let vězení. Weinstein trvá na své nevině a hodlá docílit zproštění viny, sdělil jeho advokát.

Na chování mocného hollywoodského magnáta si za posledních několik měsíců stěžovaly desítky žen, které Weinsteina obviňovaly z osahávání a urážlivých výroků, ale i z omezování osobní svobody a znásilnění.

Mezi údajnými oběťmi jsou i slavné americké filmové hvězdy, mezi jinými Salma Hayeková či Gwyneth Paltrowová. Některé případy jsou desítky let staré, další se datují do nedávné doby.

Obvinění se podle agentury AP týká dvou žen. V prvním případě se Weinstein podle policie dopustil znásilnění, druhý se týká bývalé herečky Lucii Evansové. Ta vyšetřovatelům řekla, že ji Weinstein v roce 2004 přinutil k orálnímu sexu. Identita první Weinsteinovy oběti není známa, protože o činu nepromluvila veřejně.

Obviněný využíval svého postavení, peněz a moci, aby nalákal mladé ženy do situací, v nichž je mohl sexuálně zneužít.
Joan Illuziová
prokurátorka

Soudce Weinsteinovi sdělil obvinění a stanovil kauci na milion dolarů v hotovosti (22 milionů korun), kterou již producent podle svého advokáta složil. Před svým propuštěním rovněž musel odevzdat pas a souhlasit s tím, že bude nosit elektronické zařízení monitorující jeho pohyb.

Weinsteinův obhájce Benjamin Brafman médiím tlumočil producentovo vyjádření, že bude usilovat o zproštění viny a že sexuální akty byly ze strany všech žen dobrovolné.

Nařčením z obtěžování čelí i další známé osobnosti

Aféra mocného muže Hollywoodu, který založil studio Miramax a producentskou společnost nesoucí jeho jméno, byla loni na podzim u zrodu světového hnutí proti sexuálnímu násilí a obtěžování žen.

Po Weinsteinovi se objevily desítky dalších případů, včetně slavných herců či dalších známých osobností, jejichž údajné oběti v médiích či na sociálních sítích popsaly utrpěná příkoří.

Manhattanská prokuratura je podle AP pod silným tlakem veřejnosti. Některé feministické skupiny ji kritizují, že je vůči Weinsteinovi shovívavá a důkazy od poškozených přehlíží.

Vydáno pod