Hollywoodský producent je pod palbou kvůli obtěžování hereček. Promluvila i Jolie či Paltrow

Události: Hollywoodský producent čelí obvinění ze sexuálního obtěžování (zdroj: ČT24)

Americký filmový producent Harvey Weinstein čelí obvinění ze sexuálního obtěžování žen. Z nevhodného chování ho obvinily i herečky Gwyneth Paltrow či Angelina Jolie. Někdejší první dáma USA a neúspěšná prezidentská kandidátka Hillary Clintonová od producentovy rodiny v minulosti přijala finanční dary. Kauzou je podle svých slov zděšená.

Jeden z nejmocnějších mužů Hollywoodu podle médií i podle prohlášení hereček sexuálně obtěžoval ženy dlouhodobě. Mezi těmi, které s obviněním vystoupily, jsou i modelky či reportérky.

Sám Weinstein, který je spoluzakladatelem produkční a distribuční firmy Miramax, k obviněním uvedl, že si uvědomuje, že jeho chování v minulosti způsobilo mnoho bolesti a že se za to omlouvá. Policie ho vyšetřovala už před dvěma lety, upozornil zpravodaj ČT Martin Řezníček.

„Jakákoliv obvinění z nekonsenzuálního sexu pan Weinstein jednoznačně odmítá. Pan Weinstein dále potvrdil, že po odmítnutí jeho návrhů nikdy nenásledovaly činy odplaty,“ uvedla jeho mluvčí Sally Hofmeisterová.

Weinstein měl obrovskou moc, rozhodoval o kariérách. I kvůli tomu ženy mlčely. Některým měl za jejich ticho dokonce platit.
Martin Řezníček

„Vrátil se z koupelny v županu a požádal mě, abych mu udělala masáž. Řekla jsem mu ne, že se na to necítím. Řekl, že to dělá každá, a jmenoval známé modelky, které to dělaly,“ popsala herečka Katherine Kendallová.

S novým tvrzením ve středu přišla také italská herečka Asia Argento, která uvedla, že ji Weinstein k sexu přinutil v roce 1997 na jednom večírku Miramaxu ve Francii. Odmítnout se ho tehdy bála ze strachu, že by ji zničil.

„Být obětí s sebou nese pocit odpovědnosti,“ řekla s tím, že kdyby byla silnou ženou, tak by ho nakopla do rozkroku a utekla. „Neudělala jsem to, proto se cítím odpovědná,“ dodala.

Negativní zkušenost s producentem má i Paltrow a Jolie

Paltrow prohlásila, že se ji Weinstein na začátku její kariéry snažil přimět k masáži a že se jí později zastal její někdejší přítel Brad Pitt. Také Angelina Jolie oznámila, že má z mládí s producentem špatné zkušenosti, proto s ním odmítla spolupracovat a varovala před ním i ostatní.

Herečka Gwyneth Paltrow, tehdejší první dáma Hillary Clintonová a Harvey Weinstein na fotografii z roku 1998
Zdroj: Peter Morgan/Reuters

Clintonová na Twitteru vydala prohlášení, ve kterém vyslovila šok a zděšení z chování, které ženy Weinsteinovi přisuzují. „Jejich odvaha a podpora ostatních jsou důležité proto, abychom pomohli takové chování zastavit,“ uvedla s tím, že popisované jednání producenta nelze tolerovat.

AP poznamenala, že v prohlášení se Clintonová nijak nezmínila o faktu, že od Weinsteinovy rodiny získala desítky tisíc dolarů na kampaň. Peníze od něj obdržel také někdejší prezident Barack Obama. On i jeho žena Michelle jeho chování odsoudili.

Weinstein se tak podle Řezníčka zařadil po bok dalších mocných, které ženy v poslední době obvinily z obtěžování nebo znásilnění, ať už jde o herce Billa Cosbyho, nebo zakladatele televize Fox Rogera Aillese.