Windsor hostí královskou svatbu. Britskou vévodkyní se stane rozvedená Američanka

Velká Británie žije po sedmi letech opět královskou svatbou. Vnuk královny Alžběty II. a šestý v pořadí nástupnictví na trůn princ Harry si na hradě Windsor vezme americkou herečku Meghan Markleovou. Svatba je společenskou událostí roku a očekává se, že ji budou u televizních obrazovek po celé planetě sledovat stovky milionů lidí.

Poslední dny před svatbou čeřily dění hlavně události kolem nevěstiny rodiny. Dohady, zda na obřad dorazí její otec, ukončilo až oficiální prohlášení Kensingtonského paláce, že se Thomas Markle musí podrobit operaci srdce a do Británie z Mexika nepřijede. Právě on přitom zastínil svatební přípravy, když vyšlo najevo, že prodal bulváru fotografie.

Objevily se proto zprávy, že nevěsta půjde k oltáři sama. Kensingtonský palác ale oznámil, že ji povede princ Charles.

„Podle BBC to bude tak, že Meghan Markleová vstoupí do hradní kaple a tam ji přivítá duchovní. Poté za doprovodu deseti dětí ve věku dva až sedm let půjde kaplí až ke sboru, kde k ní přistoupí nástupce britského trůnu princ Charles a dovede ji k oltáři a k princi Harrymu,“ přiblížil zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

ŽIVĚ: Princ Harry se žení s Meghan Markleovou (zdroj: ČT24)

Nevěsta tak bude mít z rodiny na obřadu pouze matku Doriu Raglandovou, která se v předvečer stihla setkat s královskou rodinou. Ta samozřejmě dorazí do Windsoru v plném počtu. Šestadevadesátiletý princ Philip si dokonce nechal na jaře operovat kyčel, aby byl na svatbu svého vnuka v kondici.

Meghan Markleová se svou matkou Doriou Raglandovou
Zdroj: Steve Parsons/Pool/Reuters

Pozornost nepochybně přitáhnou i dvě děti prince Williama a vévodkyně Kate, čtyřletý George a tříletá Charlotte, kteří budou mezi družbami a družičkami. William navíc oplatí svému mladšímu bratrovi „službu“ jako svědek.

Rachel Meghan Markleová se narodila 4. srpna 1981 v Los Angeles, kde i vyrostla. Její matka, Afroameričanka Doria Raglandová, je sociální pracovnice a instruktorka jógy, otec Thomas Markle bývalý televizní osvětlovač.

Po absolvování herectví a mezinárodních studií na soukromé Severozápadní univerzitě v roce 2003 začala Markleová dostávat drobné role a mezi zakázkami si přivydělávala jako kaligrafka na volné noze. Ztvárnila menší role v několika amerických televizních seriálech, největší popularitu jí přinesl seriál Kravaťáci.

Vedle herectví se angažovala v boji za práva žen, spolupracovala s OSN a účastnila se kampaně za dostupnost pitné vody v Africe.

V roce 2011 se provdala za herce a producenta Trevora Engelsona, manželství vydrželo dva roky.

S princem Harrym se seznámila na schůzce, kterou jim domluvil společný přítel. Chodit spolu začali v roce 2016, v listopadu 2017 se zasnoubili a Markleová oznámila, že končí s herectvím. Zrušila také své účty na sociálních sítích, kde dříve s oblibou sdílela řadu detailů ze svého soukromého života.

V rámci příprav na svatbu se nechala arcibiskupem z Canterbury pokřtít.

Společně s princem Harrym se Markleová angažuje v charitě. Například v září 2017 se v Kanadě spolu poprvé oficiálně objevili na veřejnosti při soutěžích invalidních válečných veteránů Invictus Games.

Meghan Markleová
Zdroj: Reuters

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu

Princ Harry a Meghan Markleová
Zdroj: Reuters

Podle tradice uděluje královna Alžběta II. v den svatby mužskému členovi královské rodiny titul. Harryho bratr William a jeho manželka Kate dostali před sedmi lety titul vévody a vévodkyně z Cambridge. Harry získal několik hodin před obřadem titul vévody ze Sussexu, který byl dosud neobsazený.

Jediný předchozí vévoda ze Sussexu byl ženatý dvakrát, ani jeden sňatek ale neschválil jeho otec, král Jiří III., takže tyto svazky byly považovány za protiprávní. Znamená to tedy, že Meghan Markleová se stane první ženou oprávněnou používat titul vévodkyně ze Sussexu.

Přísně střeženým tajemstvím jsou šaty nevěsty. Podle deníku Daily Mail obléknou Markleovou australští návrháři Tamara Ralphová a Michael Russo. Mluví se i o módním domu Alexander McQueen či Burberry. Jako jediná viděla róbu předem královna, která ji také musela nevěstě odsouhlasit.

Princ Henry Charles Albert David, známý jako Harry, se narodil 15. září 1984 v Londýně následníkovi trůnu princi Charlesovi a princezně Dianě. Když v srpnu 1997 Diana zemřela při autonehodě v Paříži, bylo mu pouhých 13 let a s traumatem se vyrovnával dlouhé roky.

V září 1998 Harry nastoupil na prestižní internátní školu v Etonu, v květnu 2005 začal v souladu s královskou rodinnou tradicí navštěvovat vojenskou akademii v Sandhurstu, následovalo deset let v britské armádě včetně dvou bojových misí v Afghánistánu.

Během svých bouřlivých let vyvolal několik skandálů, například když se na večírku objevil v nacistické uniformě nebo se nechal fotit nahý. Vážnějších známostí měl Harry několik, o blížícím se zasnoubení se mluvilo zejména během jeho vztahu s herečkou Cressidou Bonasovou.

V červnu 2015 odešel Harry z aktivní služby u armády a ponechal si roli hlavního organizátora soutěže invalidních válečných veteránů Invictus Games. Přibral více královských povinností a charitativních závazků. V roce 2013 se zúčastnil expedice na Jižní pól.

V listopadu 2016 oficiálně potvrdil vztah s Meghan Markleovou, o rok později oznámil zasnoubení.

Princ Harry
Zdroj: Reuters
Ve čtvrtek proběhl ve Windsoru nácvik svatebního průvodu
Zdroj: Reuters

Novomanželská projížďka po Windsoru

V kapli svatého Jiří ve Windsoru je pohřbena řada britských panovníků, například Eduard IV., Jindřich VI., Karel I., Jindřich VIII. či královna Marie. Ve speciální malé kapli odpočívají také rodiče Alžběty II. – Jiří VI. a královna matka. V kapli se uskutečnilo několik sňatků nejužší královské rodiny – ženil se tam nejmladší královnin syn, princ Edward, a v roce 2005 tu církevní požehnání dostali i princ Charles a jeho manželka Camilla po civilním obřadu konaném ve Windsoru.

Kaple svatého Jiří ve Windsoru
Zdroj: Reuters/Dominic Lipinski

Svatební obřad se uskuteční v poledne (13:00 SELČ) pod vedením windsorského děkana Davida Connora v kapli svatého Jiří. Manželský slib si snoubenci vymění před arcibiskupem z Canterbury Justinem Welbym, který už v březnu v kapli svatého Jiří Meghan Markleovou pokřtil. Během obřadu promluví i americký biskup tmavé pleti Michale Bruce Curry. Anglikánská církev dokonce sestavila na počest páru novou modlitbu: „Milující bože, požehnej Harrymu a Meghan…, aby mohli žít a růst ve tvé lásce.“

Princ Harry je nyní v pořadí šestým následníkem britského trůnu a je nepravděpodobné, že se v budoucnu stane panovníkem. Proto není jeho svatba považována za státní událost a nejsou na ni pozvaní političtí představitelé. O pozvánku tak nakonec přišel i bývalý americký prezident Barack Obama, ačkoliv je Harryho blízkým přítelem. Do Windsoru ovšem nepřijede ani britská premiérka Theresa Mayová.

Kdo jsou princ Harry a jeho snoubenka Meghan? (zdroj: ČT24)

Snoubenci se při výběru hostí soustředili spíš na zástupce charitativních organizací, své přátele a představitele kulturního světa. I když jsou detaily obřadu a následujících oslav tajemstvím, vystoupení na Harryho svatbě už potvrdil Sir Elton John, blízký přítel Harryho matky Diany. Naopak k návratu dívčí kapely Spice Girls, o kterém se šuškalo prakticky od oznámení zásnub, nakonec podle všeho nedojde.

Pozvání na svatební recepci pořádanou ve slavnostní síni Windsoru dostalo šest set lidí, večerní neformální party pořádaná Harryho otcem, princem Charlesem, se zúčastní dvě stovky hostů.

Předpokládá se obrovský zájem veřejnosti. Do třicetitisícového městečka půl hodiny cesty z Londýna by mohlo dorazit až sto tisíc lidí a pět tisíc novinářů. Železnice vypraví posilové spoje z několika londýnských nádraží a policie už předem varovala, že v okamžiku, kdy počet lidí ve Windsoru přesáhne únosnou mez, město uzavře.

Řada nadšenců ve Windsoru dokonce už týden před svatbou stanovala.

Fanoušci monarchie neváhali v ulicích Windsoru několik dní stanovat
Zdroj: Phil Noble/Reuters

Největší šanci zahlédnout novomanžele budou mít lidé podél tříkilometrové trasy, kterou Harry a Meghan absolvují od kaple svatého Jiří k branám zámku Windsor v otevřeném kočáře. „Doufají, že tato krátká cesta poskytne více lidem příležitost sejít se u Windsoru a užít si atmosféru tohoto výjimečného dne,“ vysvětlil plány snoubenců Kensingtonský palác.

Irský novinář: Republikáni se na svatbu podívají také, i když později (zdroj: ČT24)

Miliarda lidí u obrazovek?

Události kolem britské monarchie dokážou fascinovat po celém světě a očekává se, že svatba přitáhne k televizním obrazovkám stovky milionů lidí. Svatbu Williama a Kate před sedmi lety sledovaly odhadem dvě miliardy lidí. A i když není Harry v přímé následnické linii na trůn, zájem hlavně v zámoří umocní efekt americké nevěsty. Všechny americké televizní stanice proto vyslaly do Windsoru štáby.

Kytice pro válečné hrdiny
Téměř před sto lety založila tuto tradici matka Alžběty II., Alžběta Bowes-Lyonová. Když vstoupila do Westminsterského opatství, kde si brala prince Alberta (pozdějšího krále Jiřího VI.), položila svou svatební kytici na náhrobek neznámého vojína. Alžběta tak uctila památku svého bratra Ferguse, který padl v první světové válce v roce 1915, a stala se tak první královskou nevěstou, která přišla k oltáři bez kytice. Od té doby královské nevěsty odevzdají při odchodu z kostela svou kytici, aby mohla být položena k hrobu neznámého vojína.

Velšské zlato
Všechny královské snubní prsteny jsou vyráběny z velšského zlata. Ze stejného nugetu pocházely snubní prsteny pro královnu matku, královnu Alžbětu II., její sestru princeznu Margaret, královninu dceru princeznu Annu, i pro lady Dianu. Zhruba gram zlata, který z tohoto nugetu stále zbývá, je pod pečlivým dohledem kanceláře spravujícího královskou apanáž.

V listopadu 1981 dostala královna nový 36gramový kus 21karátového velškého zlata, ze kterého jsou vyráběny nynější snubní prsteny. Královští klenotníci z něj vyrobili prsten pro manželku prince Williama Kate a nyní i pro Meghan Markleovou.

Větvička myrty v kytici
Už od svatby královny Viktorie (1840) si nechávají královské nevěsty do svatební kytice uvázat i větvičku myrty symbolizující lásku, plodnost a nevinnost. Myrta pochází ze zahrad Osborne House, prázdninového sídla královny Viktorie na Ostrově Wight.

Svatební kytice vévodkyně z Cambridge na hrobu neznámého vojáka ve Westminsterském opatství
Zdroj: ČT24
Bývalý velvyslanec Žantovský: Meghan Markleová bude první afroamerická vévodkyně v britské královské rodině (zdroj: ČT24)