Útočník zabil v centru Paříže jednoho člověka, policie ho na místě činu zneškodnila

Jednoho mrtvého si vyžádal večerní útok muže s nožem na kolemjdoucí v centru Paříže. S odvoláním na policejní prefekturu o tom informovala agentura AFP. Čtyři další osoby utrpěly zranění, policistům se následně podařilo útočníka zastřelit. Motiv jeho činu není zatím úplně známý, ovšem francouzské úřady vyšetřují útok jako možný teroristický čin a vyšetřování celého případu převzal protiteroristický útvar.

Podle jednoho ze svědků se útočník pokusil vrhnout přímo na policisty. Ti jsou často cílem teroristických útoků.
Petr Zavadil
zpravodaj ČT

„Osoba napadla pět lidí v druhém pařížském obvodu. Policie okamžitě zasáhla,“ uvedl na tiskové konferenci zástupce policejní prefektury Pierre Gaudin. Zároveň potvrdil, že útočník je mrtvý. „Další osoba, vážně zraněná (útočníkem), svým zraněním podlehla,“ dodal Gaudin.

K útoku se prostřednictvím své propagandistické agentury Amak přihlásila teroristická organizace tzv. Islámského státu (IS). V prohlášení na internetu označila útočníka za jednoho ze svých „bojovníků“. 

Policisté muže, který nožem bodal kolemjdoucí, zastřelili. Prokurátor François Molins uvedl, že podle svědků útočník křičel Alláhu akbar (Bůh je veliký). „Na základě metody útoku zahájil protiteroristický útvar vyšetřování pro podezření z vraždy a pokusu o vraždu s teroristickým motivem,“ sdělil.

Reakce francouzských politiků

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve svém vyjádření na Twitteru pochválil policisty, kteří zneškodnili útočníka. „Francie znovu platí krví, ale neustoupí ani o píď nepřátelům svobody,“ podotkl Macron.

„Útok v Paříži: Klaním se před chladnou hlavou a schopností policejních sil, které zneškodnily útočníka, (rychle) reagovat,“ uvedl rovněž na Twitteru ministr vnitra Gérard Collomb. „Mé první myšlenky směřují k obětem tohoto hnusného činu,“ dodal.

Francie se v posledních letech potýká s teroristickými útoky islámských radikálů, kteří už v minulosti využili jako zbraně i nožů, například v Marseille v říjnu 2017. Naposledy na konci března útočil islamista na jihozápadě Francie. Při atentátu, který byl prvním od zrušení výjimečného stavu v loňském roce, zahynuli čtyři lidé.

Zatím nejhorší teroristický útok posledních let si v roce 2015 vyžádal v Paříži 130 obětí. Celkem od počátku roku 2015 zahynulo při teroristických útocích ve Francii podle AFP 254 lidí. 

Vydáno pod