Trump ho s Macronem slavnostně zasadil, dub ale záhadně zmizel. Vysvětlení teď přinesl diplomat

Při nedávné návštěvě ve Washingtonu přivezl francouzský prezident Emmanuel Macron svému americkému protějšku Donaldu Trumpovi jako dar dub zimní, který státníci slavnostně společně zasadili u Bílého domu. Strom ale vzápětí záhadně zmizel. Francouzský velvyslanec v USA nyní potvrdil, že dub je jako nepůvodní druh v karanténě.

Strom, který prezidenti minulé pondělí slavnostně zasadili za účasti svých manželek Melanie a Brigitte, má symbolizovat francouzsko-americké přátelství. Akce vyvolala posměšné poznámky na sociálních sítích, že na fotografiích to vypadá spíš na zakopávání něčího těla.

Dub pocházel ze severovýchodu Francie, kde se během první světové války odehrála bitva u Belleau, při níž zahynuly tisíce amerických vojáků. „Tento dub, můj dar pro Donalda Trumpa, bude v Bílém domě připomínat naše vazby,“ tweetoval Macron.

O pouhé čtyři dny později ale po dubu nebyly ani památky – místo něj na jižním trávníku u Bílého domu roste nažloutlá tráva, upozornil jeden z fotografů agentury Reuters. Bílý dům to oficiálně nekomentoval, což spustilo vlnu spekulací. 

Třeba francouzská rozhlasová síť Franceinfo citovala server gerbaud.com specializující se na zahradnictví, který napsal, že tento druh dubu je lepší zasadit na podzim, aby měl dost času zapustit hluboko kořeny, a čelit tak letnímu suchu. „V říjnu může být zpět,“ spekuluje Franceinfo.

Francouzský velvyslanec v USA Gerard Araud nakonec potvrdil, že dřevina je v karanténě. Snažil se zároveň uklidnit uživatele sociálních sítí, kteří se divili, že strom byl nejprve zasazen a až poté umístěn do karantény. Diplomat tvrdí, že dřevina měla kořeny zabalené v plastovém obalu.

V karanténě končí dle pravidel amerických celních úřadů přechodně všechny rostliny, obilí nebo půda dovezené do Spojených států ze zahraničí.