Německo chce vytvořit centra, kde proběhne celý azylový proces. Příkladem jde Bamberg

Německo chce vytvořit centra, kde běženci absolvují celé azylové řízení (zdroj: ČT24)

Německý ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) chce v zemi vytvořit centra, ve kterých by běženci absolvovali celé azylové řízení. Na jejich vzniku se dohodla staronová velká koalice kancléřky Angely Merkelové. Jako vzor má posloužit celostátní deportační středisko, které chce Seehofer otevřít nejpozději na podzim. Pohled na možnou budoucnost německé migrační politiky nabízí i bývalá kasárna v Bambergu.

Ve středisku pro 3400 lidí v Bambergu sídlí všechny úřady zapojené do azylového procesu. „Toto zařízení slouží k tomu, rychle rozhodnout, jestli tu může žadatel o azyl zůstat, nebo ne. Až pak přichází na řadu integrace,“ uvedl ředitel uprchlického centra v Bambergu Steffan Krug.

„Azylové řízení u nově podaných žádostí u nás trvá v průměru zhruba dva a půl měsíce,“ uvedl vedoucí místní pobočky úřadu pro migraci Peter Immeler. 

Řada běženců ale podle zpravodaje ČT Václava Černohorského zůstává mnohem déle. U neúspěšných azylantů často vyhošťování nefunguje. Proti postupu úřadů i podmínkám v areálu se pravidelně protestuje. „I když jen jíte, tak vám za zády stojí ochranka. Všechno vám tu diktují. Co můžete dělat a co ne,“ říká žadatel o azyl z Ghany Rashid Baffoe.

Lidé si stěžují na nedostatek soukromí. Konflikty a potyčky jsou téměř na denním pořádku. I proto naráží plán opakovat přístup Bambergu na skepsi a kritiku.

„Koaliční smlouva neříká, kolik zařízení tohoto typu a kde přesně má v Německu vzniknout. Bamberg je samozřejmě horký kandidát. Kde to prozatím určitě nebude, je například Berlín. Tamní levicová zemská vláda Bavorsko kritizuje a říká, že taková centra na svém území nechce,“ uvedl Černohorský.

Seehofer je dlouhodobě zastáncem přísnější migrační politiky, než jakou prosazuje kancléřka Angela Merkelová. Ještě jako bavorský premiér patřil k největším kritikům politiky spolkové vlády v otázkách přijímání migrantů.

Před nástupem do nové funkce ministra vnitra Seehofer přislíbil, že výrazně zvýší počet deportovaných migrantů. To by mělo zajistit první celostátní centrum pro deportaci neúspěšných žadatelů o azyl, které by mělo v Německu vzniknout ještě letos.