V Německu vře další diskuse ohledně uprchlíků. Mají média informovat o jejich trestných činech?

Německo opět diskutuje o negativních vlivech migrace. Novou při rozproudila sexuálně motivovaná vražda ve Freiburgu a znásilnění v Bochumi. V obou případech policie podezírá žadatele o azyl. Kritice čelí i média za svůj přístup k těmto případům. Opět se ozývá otázka, zda ke kauzám, ve kterých jsou podezřelí migranti, přistupovat jinak než k ostatním.

Největší kritika se snáší na veřejnoprávní stanici ARD, která o případu znásilnění a vraždy devatenáctileté studentky ve Freiburgu na rozdíl od většiny německých médií zprvu vůbec neinformovala.

Šéfredaktor hlavní zpravodajské relace ARD Tagesschau Kai Gniffke rozhodnutí obhajoval tím, že Tagesschau informuje o tématech, která mají společenský, celostátní nebo mezinárodní rozměr. Každá ze zhruba 300 vražd, k nimž ve spolkové republice ročně dojde, k nim prý ale nepatří.

„Takže jsme v uplynulých dnech museli prověřit, jestli se případ ve Freiburgu od ostatních vražd liší. Tak jsme to neviděli, a proto jsme o smrti této mladé dívky neinformovali,“ vysvětlil Gniffke. Fakt, že podezřelým je běženec, není podle něj sám o sobě důvodem postoj měnit.

  • Mladá studentka, která se angažovala v pomoci běžencům, byla přepadena a znásilněna v polovině října, když se v jihoněmeckém Freiburgu vracela z univerzitního večírku domů. Její tělo se později našlo v korytě řeky Dreisam. Na základě rozsáhlého pátrání a stop DNA na místě činu i těle dívky zatkla policie koncem minulého týdne sedmnáctiletého afghánského běžence.
Události: Mají média informovat o trestných činech uprchlíků? (zdroj: ČT24)

Tagesschau odvysílala reportáž o případu, až když se okolo něj rozproudila široká společenská a politická diskuze, čímž bylo podle Gniffkeho splněno nejméně jedno ze základních kritérií. „Začala intenzivní společenská a politická debata, na které se podílí kancléřka, vicekancléř a řada občanů a organizací,“ dodal Gniffke.

Péče o společnost versus poskytování informací

Ne všechny ale takové vysvětlení uspokojilo. „Považuji rozhodnutí Tagesschau za špatné proto, že samozřejmě vzbuzuje dojem, že o tom nechtěla informovat, protože podezřelým je nezletilý uchazeč o azyl,“ uvedl například Ansgar Heveling, zástupce vládních křesťanských demokratů v kulturním a mediálním výboru Spolkového sněmu.

Kritikou ve svém komentáři nešetřil ani deník Die Welt. Případ vraždy mladé dívky měl podle něj široký společenský rozměr od momentu, kdy se podezřelým stal uprchlík. Při rozhodování o obsahu zpravodajství podle něj nemůže hrát roli obava, že by daná informace mohla hrát do karet určité skupiny politiků nebo extremistů. Primárním posláním zpravodajského pořadu totiž není péče o společnost, ale poskytování informací.

Jinak to vidí odborník na mediální otázky v poslaneckých řadách koaliční sociální demokracie Martin Dörmann, který považuje případ za hraniční. Kritiku má sice za pochopitelnou, zároveň by podle něj ale vznikl pokřivený obrázek skutečnosti, kdyby se informovalo o této vraždě, ale nikoliv o jiných.

Statistiky: Nárůst sexuálních zločinů není přímo úměrný nárůstu počtu uprchlíků

Policie a většina politiků varují před paušálním podezíráním migrantů. Podle policejních statistik představuje sexuální násilí ze všech zločinů spáchaných migranty necelé procento. Dominují krádeže nebo falšování dokumentů.

Trestné činy uprchlíků v Německu
Zdroj: ČT24

Cizinci loni stáli za čtyřmi a půl procenty ze všech sexuálních trestných činů. To je dvakrát víc než předloni. Počet migrantů v Německu se za tuto dobu zvýšil třikrát. Ani z těchto čísel ale nelze dělat jednoznačné závěry.

„Případy znásilnění registrované policií závisejí na ochotě obětí takové činy nahlásit. A ta je obecně vyšší, když je podezřelý cizinec, než když jde o známou osobu,“ potvrzuje kriminolog Christian Pfeiffer.

Případy sexuálního násilí v Německu
Zdroj: ČT24

Podle studie Evropské komise je pachatelem sexuálního násilí v téměř osmdesáti procentech případů známý oběti. Německo ale loni zažilo bezprecedentní události a řada lidí má pocit, že s příchozími migranty roste nebezpečí.

Nejnovější kauza je případ znásilnění, který se odehrál u univerzity v Bochumi. Podezřelý je původem Iráčan. Není to jen další položka do statistik, ale také do čísly a emocemi nabité diskuse.