Slovenská prokuratura obžalovala Bašternáka. Podnikatele s vazbami na Smer-SD

Slovenská prokuratura obžalovala z daňového deliktu kontroverzního realitního magnáta Ladislava Bašternáka, který byl známý svými podnikatelskými vazbami na již bývalého slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka. O podaní obžaloby informovala generální  prokuratura.

Bašternák je podezřelý, že jako jednatel soukromé společnosti neoprávněně žádal vrácení daně z přidané hodnoty ve výši bezmála dvou milionů eur (50,9 milionu Kč) při obchodování s byty. Nárokovaný odpočet DPH byl firmě vyplacen.

Podle slovenských medií se Bašternák chtěl vyhnout trestnímu stíhání tím, že zmiňovanou částku státu vrátil. Slovenský ústavní soud ale již dříve rozhodl, že takzvanou účinnou lítost nelze uplatnit v případě nadměrných odpočtů DPH.

Z dostupných informací vyplývá, že Bašternákova společnost vykázala neobvykle vysokou nákupní cenu sedmi bytů, které pak převedla za mnohem nižší částky na jiné majitele. Bašternák podle médií například tvrdil, že za byty zaplatil 12 milionů eur (305,5 milionu Kč) v hotovosti.

Kaliňák koupil od Bašternáka podíl ve firmě, která obchoduje s realitami

Ve zmiňované kauze policie po souhlasu prokuratury trestní oznámení nejprve odmítla. Nové vyšetřování bylo zahájeno v roce 2016, až když na případ upozornila média.

Předloni vyšlo najevo, že s Bašternákem obchodoval tehdejší ministr vnitra a místopředseda nejsilnější vládní strany Smer-Sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Kaliňák. Ten později připustil, že v roce 2013 koupil od Bašternáka podíl ve firmě, která obchoduje s realitami, a že od této firmy dostával peníze.

Od Bašternáka si pronajímá byt v luxusní bratislavské čtvrti i bývalý slovenský premiér a šéf Směru-SD Robert Fico, který v minulosti řekl, že se z bytu odstěhuje, pokud bude podnikatel obviněn. Do své demise v polovině března, kterou Fico podal v zájmu řešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně, se nejdéle sloužící předseda slovenské vlády z Bašternákova bytu podle dostupných informací nevystěhoval.