Novým prezidentem Myanmaru je Win Myin, spojenec Su Ťij

Myanmarský parlament zvolil novým prezidentem země nynějšího viceprezidenta Win Myina. Win nahradí Tchin Ťjoa, který rezignoval ze zdravotních důvodů. Šestašedesátiletý Win Myin je stejně jako jeho předchůdce spojenec vůdkyně Myanmaru a nositelky Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij.

Předpokládá se, že Win Myin bude mít stejně jako jeho předchůdce pouze ceremoniální roli a Su Ťij bude vládnout jeho prostřednictvím. Su Ťij se prezidentkou stát nemůže, protože jí v tom brání ústava z dob vojenské diktatury. Podle ní nemůže být prezidentem nikdo, jehož blízcí příbuzní jsou cizinci. Zesnulý manžel Su Ťij byl Brit a Britové jsou také její dva synové.

Členové obou komor parlamentu vybírali prezidenta ze tří viceprezidentů, Winovo vítězství se předpokládalo. Volilo ho 403 poslanců, Myin Schweie, který byl kandidátem navrženým armádou, 211 členů parlamentu a pro Henryho Van Thioa, který zastupuje myanmarské národnostní menšiny, hlasovalo 18 poslanců.

Win Myin pochází ze zemědělské Iravadské oblasti na jihu země, v 80. letech působil jako právník. V roce 1988 se zúčastnil prodemokratického povstání proti tehdejší vojenské vládě, které armáda tvrdě potlačila. Později si odpykal tři roky ve vězeňském táboře.

Členem vládnoucí Národní ligy pro demokracii, která v listopadu 2015 vyhrála první svobodné volby v zemi, je od jejích počátků před 30 lety. Win Myin bude po svém předchůdci Tchin Ťjojovi druhou civilní hlavou státu po desetiletích vojenské diktatury v Myanmaru.