Smějí se klenotníci bránit před lupiči se zbraní v ruce? Rozhodne soud…

Nice (Francie) - Obrovskou vlnu solidarity vyvolal ve Francii případ klenotníka Stephana Turka z Nice, který po napadení zastřelil lupiče. Muž, jehož jednou vykradli už před rokem, je obviněn z úmyslného zabití a čeká na soud. Většina Francouzů ale stojí na jeho straně: Podporují ho v ulicích i na internetu. Loupeže šperků se totiž množí a majitelé klenotnictví se necítí bezpečně.

Stephan Turk 11. září zrovna vytahoval roletu u svého obchodu La Turquoise, když ho napadli dva muži v kuklách. S kořistí se pak snažili ujet na motorce. Klenotník podle vlastních slov střílel nejdřív na kola. Když se na něj ale jeden z lupičů otočil se zbraní v ruce, zamířil výš a 19letý mladík zásah nepřežil. „První oběť jsem já, hned po něm. To on se rozhodl ke mně přijít se zbraní v ruce! To on vešel násilím do mého obchodu!“ hájí se napadený klenotník.

Kdo je skutečná oběť, má teď rozhodnout soud. Klenotník na něj čeká v domácím vězení s policejním náramkem: se stejným, jaký zabitému recidivistovi úřady sundaly teprve v srpnu.

Statisíce lidí mají jasno: na klenotníkově místě by se bránily také, když je neumí ochránit stát. Internetové stránky na jeho podporu podepsalo za pouhých 24 hodin půldruhého milionu lidí. Podle expertů ale polovina podpisů přišla ze zahraničí, takže byla falešná nebo koupená. Přesto je jasné, že většina lidí klenotníka chápe. A krajní pravice větří příležitost. „Lidé se cítí ohrožení na vlastním území. Znovu se necítí dostatečně chráněni pořádkovými silami,“ říká například předsedkyně Národní fronty Marine Le Penová. Prezident François Hollande naopak trvá na tom, že není možné brát spravedlnost do vlastních rukou. Slova ale volí opatrně.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Loupežná přepadení jsou ve Francii téměř na denním pořádku

V polovině srpna ozbrojení muži ukradli v Nice v recepci luxusního hotelu Carlton hodinky v hodnotě 20 tisíc eur. Na konci července pak rovněž ozbrojení muži provedli loupež za bílého dne na výstavě diamantů v hotelu v Cannes na jihu Francie; zmizely šperky v rekordní hodnotě 103 milionů eur. Z obou měst byla hlášena letos další loupežná přepadení luxusních obchodů. Počátkem září lupiči ukradli ze zlatnictví v centru Paříže šperky za dva miliony eur (přes 51 milionů korun): najeli s automobilem do výlohy obchodu na pařížském náměstí Vendôme a ukradli šperky a luxusní hodinky.