Falešné rakve i waterboarding. Nová šéfka CIA se podílela na mučení vyslýchaných

Americký prezident Donald Trump oznámil, že novou šéfkou CIA se stane Gina Haspelová. Známou zpravodajskou službu převezme jako první žena v historii. Jednašedesátiletá důstojnice má kontroverzní pověst. V roce 2002 vedla tajnou věznici CIA v Thajsku, v níž se používaly brutální metody výslechů, jako je waterboarding. Později navíc rozhodla o zničení nahrávek, na nichž byl průběh výslechů zaznamenán.

Zpravodajská důstojnice Gina Cheri Haspelová pracuje v CIA od roku 1985. Po útocích 11. září 2001 vedla tajnou věznici v Thajsku, kterou CIA zřídila v rámci boje proti terorismu, protože se se o výslechy některých vězňů nechtěla „dělit“ s armádou a FBI, což hrozilo v případě převozu na kubánské Guantánamo.

Výslechům lidí, kteří byli podezřelí z členství v al-Káidě, byla přítomna i Haspelová. Mnozí si odnesli doživotní a velmi vážné zdravotní následky, Palestinec Abú Zubajdá byl „vyslýchán“ tak brutálně, že málem zemřel.

Za svoji službu ve věznici byla oceněna tehdejším prezidentem Georgem Bushem mladším.
David Miřejovský
zpravodaj ČT v USA

Podle senátní zprávy CIA v thajské věznici vůbec poprvé použila brutální metody výslechu včetně mučení, simulovaného topení známého jako waterboarding či upírání spánku. Na podzim roku 2002 se tajná služba rozhodla thajskou věznici uzavřít poté, co se informace o ní dostaly na veřejnost.

Zavírání do rakví

V letech 2003 až 2005 Haspelová podle časopisu The New Yorker jako vysoce postavená důstojnice dohlížela na tajný program CIA, který vystavil množství podezřelých z terorismu dalším brutálním metodám výslechu včetně ukládání vězňů do malých beden velikosti rakve, ve kterých museli strávit někdy i přes deset dní.

Později Haspelová pracovala pro Joseho Rodrigueze, který řídil protiteroristické centrum CIA. Rodriguez ve svých pamětech napsal, že Haspelová v roce 2005 nařídila zničení velkého množství videonahrávek pořízených při výsleších v thajské věznici.

Kvůli minulosti nestanula v čele NCS

V únoru 2013 jmenoval tehdejší prezident Barack Obama Haspelovou ředitelkou nově zřízené Národní tajné služby (NCS), která koordinuje americké špionážní aktivity v zahraničí a spadá pod CIA. V čele NCS však Haspelová setrvala jen dočasně do května 2013, kvůli kritice její účasti na mučení a ponižování vězňů Thajsku.

Protesty několika senátorů vyvolalo i loňské jmenování Haspelové zástupkyní ředitele CIA. Trumpa žádali, aby je zvážil vzhledem k problematické minulosti zpravodajské důstojnice. Nyní převezme velení zpravodajské službě po Miku Pompeovi, který povýší na post ministra zahraničí.

ECCHR chtělo Haspelovou zatknout

V prosinci 2014 uvalilo Evropské středisko pro ústavní a lidská práva (ECCHR) žalobu na neidentifikované pracovníky CIA na základě zveřejnění senátní zprávy o brutálních výslechových metodách. Loni v červenci středisko ECCHR vyzvalo německého veřejného generálního prokurátora, aby vydal příkaz k zatčení Haspelové na základě skutečnosti, že dohlížela na mučení podezřelých z terorismu, především v souvislosti s případem Palestince Abú Zubajdáa.

Vydáno pod