Další ruský exulant po smrti. V Londýně zemřel blízký přítel oligarchy Berezovského

V Británii byl nalezen mrtvý blízký přítel ruského miliardáře Borise Berezovského Nikolaj Gluškov. Píše o tom britský list The Guardian. Berezovskij zemřel za nejasných okolností před pěti lety. Gluškov získal v Británii politický azyl poté, co byl odsouzen za zpronevěru a strávil pět let v ruském vězení. Okolnosti jeho smrti jsou rovněž nejasné.

Případu Gluškovovy smrti se ujali detektivové protiteroristické brigády, a to z preventivních důvodů kvůli jeho minulosti a okolí, upozornila londýnská metropolitní policie. Pitva má proběhnout brzy.

Gluškov byl nalezen mrtvý ve svém domě v Londýně, uvedli jeho přátelé. Zprávy o jeho úmrtí přicházejí jen pár dnů poté, co byl v britském Salisbury otráven nervovou látkou ruský exšpion Sergej Skripal se svou dcerou. Britská vláda si myslí, že za otravou dvojice stojí Moskva, ta to ale popírá.

Gluškov pracoval v devadesátých letech jako náměstek generálního ředitele státní letecké společnosti Aeroflot a působil i v Berezovského automobilové společnosti LogoVAZ. V roce 1999, kdy se Berezovskij rozkmotřil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a uprchl do Británie, byl Gluškov obviněn z praní špinavých peněz a podvodů. Ve vězení strávil pět let, na svobodu se dostal v roce 2004.

Následně získal v Británii politický azyl a žil v Londýně. Před sedmi lety předložil soudu důkazy v rámci sporu mezi Berezovským a jeho spolupracovníkem Romanem Abramovičem, který zůstal zadobře s Kremlem, píše Guardian. Berezovskij obvinil Abramoviče, že ho obral v přepočtu o pět miliard dolarů. Důkazy předložené Gluškovem údajně hovořily v jeho prospěch.

Berezovskij zemřel v březnu 2013 rovněž v Londýně. Velký kritik Putina byl v Rusku odsouzen v nepřítomnosti k celkem 19 letům za rozkrádání majetku letecké společnosti Aeroflot a za vytunelování automobilky AvtoVAZ. Byl také obviněn z pokusu o státní převrat a z dalších trestných činů. Před vězením uprchl do Británie.

Policie uvedla, že smrt Berezovského odpovídá oběšení a že nenašla stopy po žádném zápasu. Vyšetřovatel ale nevyloučil možnost, že se na jeho smrti podílel někdo cizí, a sám Gluškov verzi o sebevraždě vždy odmítal.

Bývalý ruský špion Alexandr Litviněnko, který byl v roce 2006 v Británii otráven pravděpodobně ruskými agenty, v roce 1998 obvinil své nadřízené, že mu nařídili Berezovského zavraždit. Litviněnko získal roce 2001 politický azyl v Británii, přijal britské občanství a pracoval pro tamější tajnou službu. Zemřel po útoku radioaktivním poloniem 210. Již před smrtí obvinil ze své vraždy Putina.