Atény zažily největší protest od 90. let. Řekové odmítli kompromisní název státu Makedonie

Statisíce lidí vyšly do ulic v Aténách, aby vyjádřili svůj odpor vůči plánované dohodě o názvu sousedního státu. Název Makedonie totiž považují za zásah do svého dědictví. Podle nepotvrzených zpráv se vlády obou zemí už dohodly na kompromisu „Republika Nová Makedonie“.

„Organizátoři uvádějí, že v Aténách bylo až 1,5 milionu účastníků demonstrace, nicméně policie uvádí pouze 140 tisíc,“ sdělila publicistka Soňa Dorňáková Stamu. „Nicméně tak hromadný protest zažily Atény naposledy v 90. letech, opět během jednání s Makedonií,“ doplnila publicistka.

Hlavní akce probíhala před řeckým parlamentem. Demonstranti si přinesli řecké vlajky a křičeli „Ruce pryč od Makedonie“ a „Makedonie je Řecko“. 

Hlavním řečníkem byl slavný hudební skladatel Mikis Theodorakis. „K demonstraci se tak přidali i lidé, kteří chtěli vyjádřit svoji nevoli s vládní politikou. Theodorakis řekl, že Makedonie je jen jedna a byla a zůstane řecká, což bylo hlavním heslem demonstrace,“ uvedla Dorňáková Stamu.

Jde již o druhý velký protest v posledních týdnech. Dvacátého prvního ledna se sešli na protestu v Soluni, hlavním městě řecké provincie Makedonie. Podle průzkumu veřejného mínění listu Kathimerini se proti tomu, aby balkánská republika nesla ve svém názvu slovo Makedonie, staví 71 procent Řeků. 

V čele protestů stojí nacionalisté, neonacisté a pravoslavní kněží. Spor zasahuje i do jednoty řecké vládní koalice, protože formace SYRIZA premiéra Alexise Tsiprase zastává na rozdíl od nacionalistické strany Nezávislí Řekové umírněné stanovisko.

Athénský protest proti názvu Makedonie
Zdroj: Reuters/Costas Baltas
  • Oficiálně se na mezinárodní scéně prozatím používá název Bývalá jugoslávská republika Makedonie (někdy také zkráceně FYROM).

Řekové mají název Makedonie za zásah do svého dědictví a za skrytý územní nárok na stejnojmennou řeckou provincii. Spor trvá už desítky lety a Řecko kvůli němu brání Makedoncům ve vstupu do NATO a Evropské unie.

Řecko roky protestuje i proti pojmenování mezinárodního letiště v makedonské metropoli po Alexandru Velikém, které považuje za projev teritoriálních aspirací Makedonie. Podle makedonských diplomatických zdrojů by nedávno oznámená změna kontroverzního názvu mohla být „významným trumfem“, který přispěje k urovnání sporu mezi oběma balkánskými zeměmi.

V médiích se objevila dosud nepotvrzená informace, že strany se už v zásadě dohodly na kompromisním názvu Nová Makedonie.

Ve hře jsou ale i další, byť nikoli zcela nové návrhy, jež stranám minulý týden v New Yorku předložil zprostředkovatel OSN Matthew Nimetz. Oficiálně nic sděleno nebylo, ale zpravodajský server MKD napsal, že jde o alternativy Republika Severní Makedonie, Republika Vardarská Makedonie, Republika Horní Makedonie a Republika Makedonie (Skopje).