Stíhání na objednávku? Nemám důvod policii nevěřit, říká ministr vnitra v demisi

Ministr vnitra v demisi věří policii, že trestní stíhání objednat nelze (zdroj: ČT24)

Ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (nestr. za ANO) věří české policii. Zdůraznil to České televizi, která se ho ptala, jestli se podobně jako premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) domnívá, že je možné si v zemi objednat trestní stíhání konkrétního člověka.

Babiš se takto vyjádřil před dvěma týdny ve sněmovně při diskusi o svém vydání k trestnímu stíhání kvůli údajnému dotačnímu podvodu v případu Čapího hnízda. Podobně mluvil tento týden také první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Podle něj jde o vymyšlenou kauzu. „Nástrojem toho, kdo to vymyslel, je ten policista,“ řekl Faltýnek v Interview ČT24. Za policii se nyní postavil Metnar. „Samozřejmě nemám důvod nemít důvěru k policejnímu prezidentovi nebo k policii jako k policejnímu sboru jako takovému,“ sdělil ČT. Sněmovna nakonec vydala jak Babiše, tak i Faltýnka k trestnímu stíhání.

Babiš už v minulosti kritizoval pražského policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila, který obvinil jeho a Jaroslava Faltýnka z dotačního podvodu. Nevtípil podle něj pracuje na politickou objednávku.

Šéf pražské kriminální policie Miloš Trojánek to odmítá a za prací svého vyšetřovatele stojí. „Patří mezi nejzkušenější pracovníky a vyšetřovatele odboru hospodářské kriminality na krajském ředitelství hlavního města Prahy, já si jeho práce nesmírně vážím a má moji plnou důvěru,“ konstatoval v srpnu Trojánek.

Babišův výrok ve sněmovně kritizovali někteří politici a vyzývali ministra spravedlnosti v demisi Roberta Pelikána (ANO), aby ho potvrdil, nebo dementoval. Ten ale debatu označil za bouři ve sklenici vody a řekl, že ji dál nechce zveličovat svým komentářem.

Ať byly okolnosti, za kterých uvedené věty zazněly, jakkoliv vypjaté a nanejvýš osobní, premiér by neměl taková slova pronášet bez důkazů, respektive bez toho, aniž by je prakticky okamžitě doplnil konkrétními podklady či příklady, jež by bylo možné – tak jak je tomu v každém právním státě běžné – prošetřit.
Pavel Šámal
předseda Nejvyššího soudu

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v reakci vyzval politiky, kteří mají důvodné poznatky o ovlivnění postupu či rozhodování orgánů činných v trestním řízení, aby se obrátili na něj či jiné státní zástupce. Nepodložená politická prohlášení podle něj podrývají důvěryhodnost justice, která se nemůže adekvátně bránit.

  • Týká se přidělení padesátimilionové dotace z roku 2008 na vybudování rekreačního areálu s ubytováním Čapí hnízdo na Benešovsku.
  • Evropské peníze, které byly určeny na podporu malých a středních podniků, získala firma Farma Čapí hnízdo. Původně se jmenovala ZZN Agro Pelhřimov a dříve spadala do holdingu Agrofert ovládaného Andrejem Babišem.
  • V době, kdy se však společnost Farma Čapí hnízdo ucházela o dotace, už měla anonymní majitele, a nebylo tak jasné, kdo ji vlastní. Babiš až po letech, kdy tvrdil, že neví, kdo farmu v rozhodné době vlastnil, nakonec ve sněmovně přiznal, že vlastníky byli v určité době jeho dvě dospělé děti a bratr jeho současné manželky.
  • Policie však má podezření, že se jednalo o formální a fiktivní převod akcií a že ve skutečnosti za firmou stál od počátku Agrofert ovládaný Andrejem Babišem. Tedy že firma Farma Čapí hnízdo nebyla nikdy malým či středním podnikem, a neměla tak na dotace nárok.
  • V roce 2014 pak společnost Farma Čapí hnízdo zanikla a stala se součástí jiné firmy ze skupiny Agrofert.