Monokly i krev. Ve francouzských obchodech vypuklo násilí, Nutella stála 35 korun

Velká sleva na oblíbenou lískooříškovou pomazánku Nutella vyvolala v některých francouzských supermarketech Intermarché výtržnosti. Někteří zákazníci se o pochutinu poprali. Sleva dosahovala 70 procent – místo obvyklých 114 korun si lidé mohli 950 gramů pomazánky zakoupit v přepočtu za 35,50 korun.

K některým obchodům byla povolána dokonce policie, protože lidé mezi sebou začali o Nutellu bojovat. „Jsou jako zvířata, jedna žena měla vytrhané vlasy, jiné starší dámě spadla krabice na hlavu, další krvácely ruce,“ řekl místním médiím jeden ze zákazníků.

„Snažili jsme se dostat mezi zákazníky, ale vytlačili nás,“ sdělil listu Le Progrès jeden ze zaměstnanců řetězce v centrální Francii. Všechna Nutella prý do čtvrt hodiny zmizela a jeden ze zákazníků odcházel s monoklem.

V jednom z obchodů byla poptávka tak velká, že se zásoby Nutelly na tři měsíce prodaly za pár hodin. „Lidé sem vtrhli, do všech strkali, rozbíjeli věci,“ řekl AFP jeden ze zaměstnanců supermarketu ve městě Forbach na severovýchodě Francie. „Byly to skoro orgie, málem jsme volali policii,“ dodal pracovník.

Lidé si Nutellu dávali den předem na tajná místa

Před několika prodejnami se stály dlouhé fronty. „Někteří zákazníci přišli v noci před akcí a rozmísťovali Nutellu na jiná místa, aby je nikdo nenašel,“ uvedla manažerka obchodu v Montbrisonu Jean-Marie Daragonová.

„Jakmile se otevřely dveře, začala tlačenice, boj, lidé si šlapali na nohy. Dnes jsem definitivně přestala věřit v lidskou inteligenci,“ popsala hysterii v severofrancouzském městě Roubaix Myriam Maertonová. „Chtěla jsem si pro nějakou v neděli zajít, ale nechci umřít,“ napsala na sociální síť Ruthii Trudieová.

Společnost Nutella v prohlášení vyjádřila nad incidenty politování, zdůraznila ale, že řetězec rozhodl o poskytnuté slevě sám. Intermarché se za nepříjemnosti omluvil s tím, že takto obrovskou poptávku nečekal.

  • Je obchodní značka čokoládové pomazánky z lískových oříšků, kterou vyrábí italská společnost Ferrero. Recept vznikl roku 1941 upravením receptury dříve vyráběné pomazánky.
  • Začala se vyrábět v italském Piemontu poté, co zdanění kakaových bobů ztížilo výrobu běžné čokolády. Původně se vyráběla v pevném stavu, ale později byla změněna na krémovitý produkt Supercrema. V roce 1963 bylo složení znovu upraveno a produkt byl již definitivně přejmenován na Nutella.
  • První sklenice Nutelly opustila továrnu Ferrero 20. dubna 1964. Ročně se sní asi 365 milionů kilo Nutelly, a to ve 160 zemích světa.