Při útoku Tálibánu na hotel v Kábulu zemřelo 14 cizinců a čtyři Afghánci

Počet obětí nočního útoku na hotel v Kábulu se zvýšil na 14 cizinců a čtyři Afghánce, informovalo o tom afghánské ministerstvo vnitra. Národnost cizinců mluvčí ministerstva neuvedl. Speciální jednotky zachránily z hotelu přes sto lidí, včetně čtyř desítek cizinců. K činu se přihlásilo islamistické hnutí Tálibán.

„Operace skončila, všichni útočníci jsou mrtví, zachráněno bylo 126 lidí, včetně 41 cizinců,“ uvedl v neděli ráno mluvčí afghánského ministerstva vnitra Nadžíb Dániš po více než 12hodinovém zásahu speciálních jednotek. Mluvčí rovněž uvedl, že útočili tři ozbrojenci. Dva z nich bezpečnostní složky zastřelily už v sobotu večer a třetího v neděli ráno. Dřívější zprávy hovořily o čtyřech atentátnících.

Ozbrojenci zaútočili na kábulský hotel Intercontinental, který mají v oblibě zahraniční turisté a diplomati, kolem 21:00 místního času (17:30 SEČ). Hotelovou kuchyni a čtvrté patro zachvátil požár.

Speciální jednotky poté postupovaly patro po patře a zachraňovaly hotelové hosty. Agentura Reuters uvedla, že se v hotelu měla v neděli konat konference o informačních technologiích za účasti provinčních představitelů. Podle afghánského ministerstva telekomunikací tak v době útoku v hotelu bylo více než 100 inženýrů a expertů v oblasti IT.