Z ukradeného vrtulníku střílel na soud a vyzýval k rebelii. Teď „Venezuelského Ramba“ zabila armáda

Bývalý venezuelský policista Óscar Pérez, přezdívaný „Venezuelský Rambo“, který se pro některé stal symbolem boje proti autoritářské vládě prezidenta Nicoláse Madura, zemřel při pondělní vojenské operaci na předměstí Caracasu. Potvrdilo to venezuelské ministerstvo vnitra.

Venezuelský deník El Nacional s odvoláním na ministra vnitra Néstora Reverola uvedl, že při zásahu zahynulo i šest Pérezových spolubojovníků, včetně jedné ženy, a dva policisté.

Reverol označil sedm povstalců za „teroristy“, které bezpečnostní složky při zásahu zabily v sebeobraně.

Během operace ale Pérez na sociálních sítích zveřejnil video, na němž se zkrvavenou tváří tvrdil, že armáda nechce, aby se vzdali, ale že je chce zabít. Opoziční lídr Antonio Ledezma už v pondělí označil akci za „popravu v přímém přenosu“.

Péreze proslavil útok na budovu nejvyššího soudu

Bývalý policejní vyšetřovatel Óscar Pérez se na přední stránky novin dostal loni v červnu, kdy s ukradeným policejním vrtulníkem přeletěl nad sídlem nejvyššího soudu v Caracasu.

Na budovu tehdy vypálil několik střel poté, co na sociálních sítích vyzval k rebelii proti vládě porušující demokratické principy. Přes půl roku se mu dařilo úřadům unikat.

K útoku si šestatřicetiletý Pérez vybral nejvyšší soud, který Madurova autoritářská vláda využívá k potlačování opozice. Po vítězství opozice v parlamentních volbách v prosinci 2015 začal tento soud rušit zákony schválené parlamentem a koncem loňského března dokonce nejvyšší soud rozhodl, že přebírá jeho pravomoci.

Tím vyvolal půlroční demonstrace, které vláda brutálně potlačovala. Při střetech zemřelo na 130 lidí.

Venezuelská opozice viní vládu i z toho, že její řízená socialistická ekonomika přivedla zemi do hluboké krize, v níž lidé trpí nedostatkem potravin a umírají na běžné infekční nemoci, protože nejsou léky.

Od Vánoc se v médiích množí zprávy o protestech kvůli nedostatku potravin a o rabováních obchodů a kamionu s potravinami, při nichž zemřelo nejméně šest lidí.