Trump podle svědků počastoval Haiti a africké země vulgárním výrazem

Události: Kontroverzní výroky Donalda Trumpa (zdroj: ČT24)

Světová média i diplomaty zaměstnal výrok amerického prezidenta Donalda Trumpa. Haiti a africké země měl označit vulgárním termínem, který by se dal nejmírněji přeložit jako „zapadákov“. Dotčené státy proti výroku okamžitě protestovaly. Trump následně na Twitteru odmítl, že by použil vulgaritu.

Deníky Washington Post, New York Times a Wall Street Journal mají svědky, že při debatě Trumpa se senátory o migraci padla věta: Proč sem necháváme všechny ty lidi z pr…lí světa  přicházet? (Why are we having all these people from shithole countries come here?)

Prezident měl mít na mysli chudé africké státy a zejména karibské Haiti, které si právě připomíná osmé výročí zemětřesení. Zemřelo při něm na 160 tisíc lidí.

Podle listu Washington Post byli Trumpovým výrokem zaskočení i přítomní republikánští a demokratičtí zákonodárci.

Už nejsem schopen sloužit prezidentovi, vzkázal šéf panamské mise a složil funkci

Okamžitě poté, co média Trumpova slova zveřejnila, se vzedmula vlna kritiky a pohoršení. Rozhořčené reakce přišly nejen z dotčených zemí, ale i ze Spojených států a OSN.

„Pokud je to pravda, jsou to šokující a ostudné výroky amerického prezidenta,“ konstatoval mluvčí vysokého komisaře OSN pro lidská práva Rupert Colville. „Není pro to jiné označení než ‚rasistické‘,“ dodal s tím, že takto není možné hovořit o celých státech a kontinentech, jejichž obyvatelé nejsou v USA vítáni.

Na Twitteru se do šéfa Bílého domu tvrdě pustil i bývalý mexický prezident Vicente Fox, který Trumpova ústa přirovnal k nejšpinavější žumpě.

Americký velvyslanec byl požádán o vysvětlení v Botswaně, šéf americké diplomatické mise v Panamě John Feeley na protest proti Trumpově chování rezignoval. Ministerstvu zahraničí USA podle Reuters vzkázal, že už není schopen prezidentovi sloužit.

Bílým dům zprvu použití vulgarismu nepopřel. „Jistí politici ve Washingtonu chtějí bojovat za cizí země, ale prezident Trump bude vždy bojovat za americký lid,“ pronesl mluvčí Raj Shah. Sám prezident Trump později připustil, že sice použil tvrdá slova, vulgarity ale ne.