Kentucký zákonodárce spáchal sebevraždu kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování

Člen Sněmovny reprezentantů amerického státu Kentucky Dan Johnson spáchal ve středu sebevraždu poté, co ho žena obvinila ze sexuálního obtěžování. V noci na čtvrtek o tom informovala agentura AP. O zákonodárcovo místo se podle ní rozhodla ucházet vdova, Rebecca Johnsonová.

Žena sedmapadesátiletého Johnsona obvinila, že ji o silvestrovské noci v roce 2012 jako 17letou ve sklepě svého domu líbal a osahával. Policie událost prošetřila a uzavřela ji, aniž by vznesla obvinění. 

Informace o případu byly zveřejněny na začátku tohoto týdne. V úterý Johnson, který byl loni za republikány zvolen zákonodárcem kentuckého parlamentu, uspořádal tiskovou konferenci. Na ní obvinění odmítl jako falešné a politicky motivované. Ve středu pak na Facebooku napsal, že posttraumatická stresová porucha je nemoc, která ho připraví o život. „Déle to již nemohu vydržet,“ uvedl.

Úřad šerifa oznámil, že se Johnson ve středu na břehu řeky Salt River u kentuckého města Mount Washington zastřelil. Policie údajně dostala upozornění na Johnsonův znepokojivý facebookový příspěvek, poté objevila jeho tělo. 

V USA v posledních týdnech veřejně vystoupila řada žen, které promluvily o svých zkušenostech jako obětí sexuálního zneužívání. Kauzu rozpoutala aféra producenta Harveyho Weinsteina, kterého ze znásilnění obvinilo několik žen. Obviněn byl i nestor americké politiky, kongresman John Conyers.

Rebecca Johnsonová označila manželovu smrt za důsledek „technicky vysoce vyspělého lynčování založeného na lžích a polopravdách“. Uvedla, že svého muže se bude snažit v zákonodárném sboru státu Kentucky nahradit.