Izrael je okupační a teroristický stát, řekl Erdogan. Vyzval k uznání Jeruzaléma za metropoli Palestiny

Turecký prezident Recept Tayyip Erdogan na summitu islámských zemí vyzval světové mocnosti, aby uznaly Jeruzalém za hlavní město Palestiny. Izrael označil za okupační a teroristický stát. S kritikou postoje Spojených států k postavení Jeruzaléma vystoupili na summitu Organizace islámské spolupráce i další lídři.

Změnu statusu Jeruzaléma, který nebyl z mezinárodněpolitického hlediska dořešen, a to v neprospěch Palestinců, označil Erdogan za překročení nejzazší meze, za kterou muslimské státy nemíní ustoupit. Proto vyzval USA, aby zvrátily svoje „nelegální a provokativní rozhodnutí“. Donald Trump před týdnem uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a zároveň oznámil, že vydal pokyn připravit přesun velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Erdogan nyní řekl, že je nezbytné urychlit proces zařazení palestinské autonomie do všech mezinárodních smluv. Vyzval také svět k uznání Jeruzaléma za hlavní město Palestiny. Izrael je podle něj okupační a teroristický stát. To, že se Spojené státy rozhodly Jeruzalém přiřknout Izraeli, označil jako odměnu za „teroristické činy“ Izraele.

Podle agentury AFP se nyní Erdogan snaží sjednotit islámské státy pod svým vedením. Muslimské země jsou ale v současnosti rozdělené a řada států v regionu v čele se Saúdskou Arábií chtějí raději udržovat dobré vztahy s USA, zejména kvůli rivalitě s Íránem.

Na summitu nevystoupil Erdogan s kritikou jako jediný. Palestinský vůdce Mahmúd Abbás, který ovládá palestinská území na Západním břehu Jordánu, na konferenci prohlásil, že „celý svět“ odmítá Trumpův krok. Podle Abbáse šlo o „flagrantní porušení“ mezinárodního práva a „největší zločin“.  Podle agentury Reuters hodlá Abbás požádat Radu bezpečnosti OSN o anulování Trumpova rozhodnutí.

Trumpovo rozhodnutí kritizoval také íránský prezident Hasan Rúhání. Na twitteru napsal, že postoj amerického prezidenta ukazuje, že nemá žádný respekt k právům Palestinců a naopak se zastává pouze sionistů. „Spojené státy nikdy nebyly v této otázce důvěryhodným partnerem a nikdy nebudou,“ řekl Rúhání.

Jordánský král Abdalláh rovněž odmítl jakoukoliv změnu ve statusu Jeruzaléma. „Veškeré násilí je výsledkem selhání,“ zhodnotil situaci král. Jako člen jordánské dynastie je považován za strážce muslimských posvátných míst v Jeruzalémě.

Lídři muslimských zemí se ve středu sešli na summitu v tureckém Istanbulu. Hromadně za Organizaci muslimské vyzvali ty země, které Palestinu neuznaly za stát, aby tak učinily.

Zatýkání kvůli podněcování násilí

Izraelská armáda pozatýkala v noci na středu na Západním břehu Jordánu přes tři desítky Palestinců, které viní z terorismu a podněcování k násilí. Mezi zatčenými je i zakladatel a šéf Hamásu na Západním břehu Hasan Júsif, který byl v minulých letech zatčen už několikrát, nedávno byl propuštěn z vazby a tento týden vyzval k protestům.

Trump svým výrokem o uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele vystupňoval napětí v oblasti a popudil muslimský svět. Za ohrožení bezpečnosti v regionu ho kritizovala také řada západních zemí i Evropská unie. Palestinské hnutí Hamás vyhlásilo kvůli tomu už minulý týden další intifádu - povstání proti Izraeli.