Trump už prý s Tillersonem nepočítá, diplomacii má vést šéf CIA Pompeo

Trump už prý nechce Tillersona ministrem zahraničí (zdroj: ČT24)

Bílý dům údajně zvažuje výměnu na postu ministra zahraničí. Podle listu New York Times by Rexe Tillersona mohl zřejmě nahradit úřadující ředitel zpravodajské služby CIA Mike Pompeo. Dosavadního šéfa diplomacie by měl vystřídat během několika týdnů. Zda prezident Donald Trump tento plán skutečně schválil, zatím není jisté. Bílý dům popřel, že by ministr měl nyní odejít.

Pompea by měl v čele největší americké rozvědky nahradit senátor Tom Cotton, republikán ze státu Arkansas, který je klíčovým Trumpovým spojencem a odborníkem v otázkách národní bezpečnosti. S novým postem by prý souhlasil, sdělili newyorskému deníku vysoce postavení vládní úředníci.

Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová vzápětí připustila, že mezi Trumpem a Tillersonem dochází někdy k „politickým neshodám“.  Popřela ale, že by šéf diplomacie měl v současné době svůj post opustit. Podle Sandersové spolu prezident a ministr během dne dvakrát hovořili v Bílém domě.

Trump dal v minulosti několikrát najevo, že není s Tillersonem spokojen. Podle amerického listu je prý ochoten změnu provést. Plán údajně vypracoval personální šéf Bílého domu John Kelly a realizace je naplánovaná na přelom roku.

Jablko sváru? Řešení korejské krize či přístup k Íránu

Tillerson má podle amerických médií údajně výhrady proti Trumpově nedostatečnému odstupu od americké krajní pravice. Zastává též jiný názor na politiku USA vůči Severní Koreji a Íránu. Trump třeba o šéfovi diplomacie prohlásil, že jeho pokusy o dialog s Pchjongjangem jsou ztrátou času.

Šéf Bílého domu se již začátkem září nechal slyšet, že „není šťasten“, protože někteří pracovníci ministerstva zahraničí nepodporují jeho politický program. Před listopadovou cestou do Asie pak zdůraznil, že o zahraniční politice státu rozhoduje výhradně on sám. „Jsem to já, na kom záleží,“ prohlásil.

Podle listu New York Times se Tillersonův odchod očekává řadu měsíců, sám ministr prý chce odejít až na konci roku a co nejdůstojněji. Přesto by se řadil k hrstce šéfů americké diplomacie, kteří svůj post ztratili velmi brzy.

Původně se podle amerického listu čekalo, že Tillersona nahradí stálá zástupkyně USA v OSN Nikki Haleyová. V poslední době se ale stal favoritem Bílého domu Pompeo, kterého si Trump oblíbil během pravidelných zpravodajských brífinků.

  • Bývalý kongresman z Kansasu nemůže přijít na jméno íránské dohodě, naopak podpořil rozsáhlé monitorování dat ze strany NSA. Nejslavnějšího whistleblowera současnosti – Edwarda Snowdena – by rád viděl před soudem. Věznici na Guantánamu chce jednoznačně zachovat, odmítl také kritiku tamních výslechových praktik, které mnozí označovali za mučení.