Američané řídí útoky dronů v Africe ze základny v Německu

Berlín - Americká armáda řídí útoky nepilotovaných letadel, takzvaných dronů, na teroristy v Africe pomocí svých zařízení v Německu. Podle německého listu Süddeutsche Zeitung, který informaci přinesl, spolková vláda tvrdí, že o ničem takovém neví.

Podle Süddeutsche Zeitung řídí nálety v Africe velení leteckých operací na americké základně v Ramsteinu. Satelitní zařízení, které tam bylo instalováno, umožňuje pilotům sedícím za monitory na různých místech USA ovládat drony a likvidovat zaměřené cíle. Bez tohoto zařízení by údery v Africe nebyly možné.

Německý list uvádí, že v Ramsteinu sleduje vzdušný prostor Afriky a Evropy až 650 vojáků na 1 500 počítačích. Záběry, které získají, pak využívají k plánování úderů.

Piloti dronů v USA mají v Německu také k dispozici rozsáhlou logistickou podporu. Mohou kontaktovat analytiky, techniky a důstojníky v centrále velitelství pro operace v Africe, která byla před šesti lety zřízena ve Stuttgartu. Pracuje tam přes tisíc vojáků a civilních zaměstnanců.

List poznamenává, že podle informací z různých zdrojů jen v Somálsku americká bezpilotní letadla zabila 29 lidí.

Ví německá vláda o akcích Američanů?

Süddeutsche Zeitung se pozastavuje nad tím, zda německé úřady o akcích americké armády řízených z Německa vědí. Specialista na mezinárodní právo z univerzity v Giessenu Thilo Marauhn upozorňuje, že ví-li vláda o likvidaci předpokládaných teroristů mimo ozbrojený konflikt a neprotestuje proti tomu, může být obviněna z porušení norem mezinárodního práva.

Ministerstvo obrany na dotaz deníku odpovědělo, že z německého státního území nemohou být vedeny žádné vojenské útoky, které by byly v rozporu s mezinárodním právem. „O takových útocích také spolková vláda nemá žádné důkazy,“ tvrdí ministerstvo.

Washington oficiální údaje o útocích amerických bezpilotních letadel nezveřejňuje, nicméně určitý obrázek si o nich lze utvořit z informací nezávislé organizace Úřad investigativního novinářství, který sídlí v Londýně. V Pákistánu úřad zaznamenal 369 úderů od roku 2004. O život při nich prý přišlo 2 541 až 3 540 lidí, z toho 884 civilistů. V Jemenu americké drony provedly 46 až 56 útoků s 349 mrtvými, z toho bylo 49 civilistů. V Somálsku zaútočilo tři až devět bezpilotních letadel USA, zabito bylo až 27 osob, z toho 15 civilistů.