Špinavá předvolební kampaň v Rakousku končí u soudu. Koaliční partneři se žalují navzájem

Rakouská lidová strana (ÖVP) se chystá zažalovat Sociálnědemokratickou stranu Rakouska (SPÖ) kancléře Christiana Kerna kvůli špinavé kampani vůči jejímu předsedovi a kandidátovi na kancléře Sebastianu Kurzovi. SPÖ na to reagovala oznámením, že podá žalobu na Kurzova mluvčího kvůli pokusu o uplácení a špionáž.

Důvodem lidovecké žaloby jsou facebookové stránky s rasistickými a antisemitskými příspěvky, vytvořené s cílem poškodit nynějšího rakouského ministra zahraničí Kurze. Minulý týden vyšlo najevo, že kampaň vedl izraelský odborník na politické kampaně Tal Silberstein, s nímž SPÖ do srpna oficiálně spolupracovala.

„Míra byla naplněna. Budeme žalovat,“ oznámila generální tajemnice ÖVP Elisabeth Köstingerová. Zároveň jednoznačně odmítla tvrzení poradce pro styk s veřejností a Silbersteinova spolupracovníka Petera Pullera, který stránky spravoval, že sama ÖVP mu nabízela 100 000 eur za informace o podrobnostech kampaně SPÖ.

SPÖ nyní oznámila, že kvůli tomu podá žalobu na Kurzova mluvčího. Generální tajemník SPÖ Christoph Matznetter řekl, že z komunikace prostřednictvím SMS mezi Pullerem a Kurzovým mluvčím Geraldem Fleischmannem vyplývá, že ÖVP nabízela honorář za interní informace z SPÖ.

Rakousko čekají volby
Zdroj: Leonhard Foeger/Reuetrs

Lidovci měli už od začátku roku podezření, že někdo vede špinavou kampaň vůči Kurzovi a že za ní stojí Silberstein. Kurz na Facebooku sociální demokraty obvinil, že angažováním Silbersteina vnesli do rakouské politiky „špinavý styl“. „Tal Silberstein je mistr světa ve špinavých kampaních a očerňování druhých,“ prohlásil Kurz.

Nynější aféra může výrazně uškodit spíše SPÖ, jejíž podpora devět dní před předčasnými parlamentními volbami dál klesá a průzkumy jí předpovídají až třetí místo za lidovci a populistickou Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ).

Kvůli aféře už v sobotu pod tlakem rezignoval generální tajemník SPÖ Georg Niedermühlbichler. Zároveň zdůraznil, že Silberstein očerňující kampaň spustil bez vědomí kancléřovy strany. SPÖ s poradcem už v srpnu rozvázala spolupráci poté, co jej zadržela izraelská policie pro podezření, že se podílel na korupci guinejského prezidenta kvůli diamantovému dolu.

Silberstein v minulosti pomáhal s kampaní mimo jiné izraelským expremiérům Ehudu Barakovi a Ehudu Olmertovi.

SPÖ už na začátku září podala žalobu na Kurze kvůli údajné pomluvě. Kurz socialisty v televizní debatě obvinil, že tajně přijali od významného průmyslníka finanční dar na předvolební kampaň. SPÖ to označila za lež a požaduje omluvu.