Spory rakouských koaličních stran míří k soudu

Rakouská Sociálnědemokratická strana (SPÖ) kancléře Christiana Kerna podala žalobu na ministra zahraničí a předsedu koaliční Rakouské lidové strany (ÖVP) Sebastiana Kurze kvůli údajné pomluvě. Kurz socialisty v televizní debatě obvinil, že tajně přijali od významného průmyslníka finanční dar na kampaň před říjnovými volbami. SPÖ to označila za lež a požaduje omluvu.

Další z řady vyhrocených sporů mezi koaličními stranami, který vedl k podání žaloby, se rozhořel pouhý měsíc a půl před předčasnými parlamentními volbami.

Ministr zahraničí Sebastian Kurz v televizní debatě na veřejnoprávní stanici ORF řekl, že sociální demokraté tajně přijali 100 000 eur (2,6 milionu Kč) od průmyslníka Hanse Petera Haselsteinera, klíčového akcionáře stavebního koncernu Strabag.

Protože Kurz nereagoval na výzvy SPÖ, aby podle ní lživé prohlášení odvolal, podala na něj strana žalobu. Tajemník SPÖ Georg Niedermühlbichler Kurzova slova označil za „nepřijatelnou pomluvu“. Předseda ÖVP podle něj měl dostatek času na to, aby svá slova odvolal. „O lži, kterou šířil před milionovým publikem, ale mlčí. Není dost chlap na to, aby se k tomu vyjádřil, natož aby se omluvil,“ dodal tajemník.

Žaloba požaduje, aby Kurz svá slova odvolal, neboť poškodila „dobrou pověst“ a „čest“ rakouských sociálních demokratů. „Vzhledem k blížícím se parlamentním volbám hrozí konkrétní nebezpečí, že (SPÖ) dosáhne kvůli tomuto obvinění horšího výsledku,“ stojí v žalobě.

Sekretariát lidovců na dotaz agentury APA uvedl, že Haselsteiner podle jejich informací daroval částku ve výši 100 000 eur organizaci, která se kriticky staví k ÖVP, a nepřímo tak podpořil sociální demokraty. SPÖ by měla zveřejnit všechny své dárce, vyzval sekretariát ÖVP.

Sebastian Kurz
Zdroj: Leonhard Foeger/Reuters

Průzkumy dávají největší šance lidovcům

Podle nedělního předvolebního průzkumu by volby, jež se budou konat 15. října, nyní vyhráli Kurzovi lidovci, kteří by získali až 33 procent hlasů. O deset procentních bodů méně by získala pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ) a o pouhý procentní bod za ní by zaostali sociální demokraté. Do Národní rady by se mohli dostat ještě Zelení, volební strana Kandidátka Petera Pilze a pětiprocentní hranici by mohli překročit i liberálové ze strany NEOS.

Předčasné volby v Rakousku vyhlásili poté, co se SPÖ a ÖVP shodly, že už spolu nemohou nadále v koalici spolupracovat.