Drahé jídlo, luxusní nábytek. Vyšetřovatelé se zaměřili i na Netanjahuovu manželku

Události: Netanjahuovy korupční kauzy (zdroj: ČT24)

Protikorupční vyšetřování nejmocnějšího izraelského páru nabírá na obrátkách. V nejbližších dnech má být obviněna premiérova manželka Sára Netanjahuová ze zneužívání veřejných peněz. Netanjahu čelí hned třem jiným kauzám. Pár tvrdí, že jde pouze o snahu jej sesadit. Aférám se věnoval zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Nejdéle sloužící izraelský premiér čelí už osm let, pět měsíců a 13 dní opozici. Teď mají Netanjahuovi nepřátelé průraznou munici - hned čtyři vyšetřované kauzy najednou.

„Za prvé tu je nadkritické množství - vyšetřuje se víc než jedno podezření, které vyšetřují lidé nejvyššího státního zástupce. A za druhé, ta obvinění jsou velmi závažná,“ upozornil přední izraelský komentátor Marcus Sheff.

Takzvané případy 1000, 2000 a 3000 se značně liší, stejně jako jejich interpretace. Kubánské doutníky a růžové šampaňské od bohatých byznysmenů mohly být úplatky, nebo jen luxusní dárky.

Utajené schůzky premiéra s majitelem největších novin byly buď rozdělování veřejného vlivu, nebo setkání dvou mocných. Asi nejzávažnější je případ úplatků pro premiérova advokáta při nákupu válečných ponorek z Německa. „Znám premiéra 30 let. Znám jeho osobnost a jsem naprosto přesvědčený, že bude očištěn od všech podezření a obvinění,“ říká ministr pro komunikace Tzachi Hanegbi.

Nejspornější je čtvrtá kauza, v níž má padnout obvinění Sáry Netanjahuové, která údajně za státní peníze objednávala jídlo z nejdražších restaurací a luxusní nábytek přestěhovala ze státního sídla do své soukromé vily.

„Korupce, samozřejmě, existuje. Jenže tady jde o rovnováhu. Ti, kdo určují, co je jen nemorální a co už zločin, pracují v justici. A ta se sama proměňuje v aktivního hráče,“ podotkl profesor politologie Yossi Shain.

Od vyhlášení státu Izrael před 70 lety poslaly nezávislé soudy za mříže už jednoho prezidenta, jednoho premiéra a deset ministrů. Polovinu z nich právě za korupci. Jsou to pouhé dva měsíce, co vyšel z věznice expremiér Ehud Olmert.