Policie v Londýně zadržela druhého podezřelého v souvislosti s útokem šavlí

Spolupracovník ČT v Londýně Jan Jůn k zadrženému muži (zdroj: ČT24)

Londýnská policie dopoledne zadržela druhého muže v souvislosti s pátečním útokem na tři policisty u Buckinghamského paláce. Informovala o tom zpravodajská stanice BBC. Podle policie jde o třicetiletého muže ze západní části Londýna. Zatčen byl kvůli podezření z účasti na organizování či přípravě teroristického činu nebo z podněcování k teroristické činnosti.

U Buckinghamského paláce v pátek večer 26letý muž napadl šavlí tříčlennou policejní hlídku a současně křičel Alláhu akbar (Bůh je veliký). Byl rychle zneškodněn pomocí pepřového spreje. Všichni tři policisté při incidentu utrpěli lehká zranění.

Šéf protiteroristického útvaru Scotland Yardu Dean Haydon v sobotu sdělil, že událost vyšetřuje jeho jednotka. Výslovně ale neřekl, že šlo o teroristický čin. Útočník byl podle něj bezprostředně zatčen v souvislosti s ublížením na zdraví.

Buckinghamský palác je oficiální londýnské sídlo britského panovníka a největší královská pracovna na světě. Královna Alžběta II. ale v rezidenci během incidentu nebyla. Londýn je častým cílem radikálů. Hrozba terorismu je v zemi na úrovni „vážná“.

K podobnému útoku jako v britské metropoli došlo v pátek večer i v Bruselu. Vojenská hlídka tam zastřelila muže, který se ji podobně jako londýnský pachatel pokusil napadnout nožem a křičel Alláhu akbar. V tomto případě zřejmě šlo o terorismus.

Útočil 30letý Belgičan somálského původu, jenž dosud nebyl vedený jako radikál. Dva vojáci utrpěli lehká zranění, jeden z nich skončil v nemocnici.