Johnson & Johnson má vyplatit 9 miliard ženě, která onemocněla rakovinou vaječníků

Soud v Kalifornii nařídil americké společnosti Johnson & Johnson (J&J) vyplatit 417 milionů dolarů (přes devět miliard korun) ženě, která tvrdí, že v důsledku používání dětského pudru firmy obsahujícího mastek onemocněla rakovinou vaječníků. Nejde o první takový verdikt. Loni například porota v St. Louis rozhodla, že firma musí vyplatit 55 milionů dolarů Glorii Ristesundové se stejnou diagnózou. Pudr používala 35 let.

Třiašedesátiletá Eva Echeverria z Los Angeles dětský pudr od firmy Johnson & Johnson používala jako součást pravidelné dámské hygieny od svých 11 let. Přestala až před rokem, když si přečetla příběh jiné ženy, která po tom dostala rakovinu vaječníků.

Žena si stěžovala, že na výrobku chybí varování před jeho pravidelným používáním a možnými následky. Společnost ale nemá povinnost varování na výrobku uvádět. Mastek (na výrobcích označený anglickým názvem talc či talcum) není vedený jako karcinogenní látka. Některé jiné pudry obsahující stejnou látku ovšem na obalu toto upozornění mají.

Mastek obsahují i další kosmetické produkty jako například oční stíny, pudry na obličej a další. Používá se totiž k pohlcení vlhkosti.

Právní zástupci ženy obvinili firmu J&J, že povzbuzovala ženy k využívání výrobků obsahujících mastek, ačkoli již delší dobu věděla o studiích spojujících tyto produkty s rakovinou vaječníků.

Mluvčí společnosti uvedla, že J&J se proti pondělnímu verdiktu odvolá. Firma již prohrála několik podobných sporů. Doposud nejvyšší přiznané odškodné činilo 110 milionů dolarů (2,4 miliardy korun).