Při sesuvu půdy v Sierra Leone zemřelo přes 300 lidí

Nejméně 312 mrtvých si vyžádal sesuv mokré půdy vyvolaný vydatným deštěm ve Freetownu, metropoli Sierry Leone. Nejhůře zasažená je horská čtvrť Regent, kde bahno po silném nočním lijáku zavalilo desítky domů.

Bahno a voda po silném dešti brzy ráno zavalily nebo strhly domy a chatrče ve slumech, kterými je přelidněné město s 1,2 milionu obyvatel prošpikované. Většina obyvatel v tu chvíli ještě spala.

Nejpostiženější je čtvrť Regent asi 20 kilometrů od centra města na úpatí pahorku, ze kterého se brzo ráno po silném nočním lijáku sesunulo hodně zeminy. Kromě záchranářů a příbuzných pátrajících po blízkých se do záchranných operací zapojila armáda. 

Ve Freetownu prší v průměru šest měsíců v roce a povodně spojené se sesuvy půdy jsou poměrně časté. Město je bez kanalizačního systému. Mnohé z budov na místě stály nelegálně a byly nekvalitně postavené.

V září 2015 si povodně vyžádaly deset mrtvých. Na 9000 lidí přišlo o střechu nad hlavou. Ve městě nyní panují obavy z toho, jaké budou hygienické následky nejnovější katastrofy. V minulosti v podobných případech často následovala například cholera.