Kim posílá do Ruska desítky tisíc dělníků, inkasuje miliony dolarů

Na staveništích po celém Rusku pracuje až 50 tisíc severokorejských dělníků. Plat za práci v téměř otrockých podmínkách však nepatří jim – až 80 procent z něj dostává severokorejská vláda a vůdce Kim Čong-un. Upozornila na to ve své zprávě jihokorejská humanitární organizace, kterou citoval deník New York Times.

Podle organizace se se Severokorejci v Rusku zachází prakticky jako s otroky. Kvůli zoufalé situaci v jejich zemi se však snaží dostat do Ruska za každou cenu a neváhají kvůli této šanci ještě platit úplatky.

Database Center for North Korean Human Rights ale tvrdí, že například lesní dělníci odvádějí zpátky do své vlasti 80 procent z platu a dělníci na stavbách minimálně 30 procent. Ze zbytku musí zaplatit ubytování v Rusku a příspěvky do takzvaných věrnostních fondů.

Jihokorejská organizace odhaduje, že KLDR vydělává na systematickém vysílání svých dělníků do zahraničí až 120 milionů dolarů ročně, což je pro ekonomiku země, na kterou dopadají široké mezinárodní sankce, více než vítaný příspěvek.

Kolik Severokorejců v Rusku skutečně pracuje, je velmi těžké odhadovat. Jihokorejská studie počítá s 50 tisíci lidmi, další organizace předpokládají 30 až 40 tisíc.

Fotbalový stadion v Petrohradu
Zdroj: ČTK/AP/Dmitri Lovetsky

Dělníci z KLDR pracují například na stavbě petrohradského fotbalového stadionu, který bude příští rok hostit mistrovství světa. Další Severokorejci staví luxusní bytový komplex v centru Moskvy. Jak upozornil německý server Die Welt, minulý měsíc byli v ubytovně nedaleko tohoto komplexu nalezeni dva Korejci mrtví. Další pracovníci z KLDR pracují i na těžbě dřeva na Dálném východě.

Největší stopu však zanechali dělníci z KLDR ve Vladivostoku. Na stavbách a renovacích místních domů jsou k vidění nejčastěji právě Severokorejci a místní si je nemohou vynachválit. „Jsou velmi rychlí, levní a spolehliví. Mnohem lepší než ruští dělníci,“ tvrdí Julia Kavčenková. Líbí se jí, že dělníci ze Severní Koreje pracují od rána až do pozdního večera.

Severokorejky pracovaly i v Česku

Před devíti roky informoval deník International Herald Tribune o tom, že severokorejské ženy pracují podobným způsobem i v České republice. Mělo jít o čtyři stovky dělnic, většina z nich měla pracovat v textilním průmyslu.

Česká policie při vyšetřování zjistila, že 80 procent svých platů ženy ukládají na společný účet. Na tyto peníze zřejmě dosáhla přímo vláda v Pchjongjangu, nikoliv rodiny pracovnic, jak si to ony samy myslely.