Evropa musí vzít svůj osud víc do vlastních rukou, řekla Merkelová Macronovi

Merkelová s Macronem si notovali v otázce rozvíjení EU a eurozóny (zdroj: ČT24)

Eurozónu je třeba stabilizovat a více rozvíjet. Při jednání v Paříži se na tom shodli německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron. Merkelová také zdůraznila, že Evropa musí vzít do budoucna svůj osud víc do vlastních rukou.

Angela Merkelová uvedla, že chce vybudovat lepší německo-francouzské vztahy a slíbila užší spolupráci, pokud jde o reformu Evropské unie. „Myslím, že jsme krátce poté, co zde nastoupila nová vláda, ukázali, že jsme připraveni dodat francouzsko-německým vztahům nový elán,“ řekla Merkelová.

S Macronem se shodla na nutnosti stabilizace a dalšího rozvoje eurozóny. Jako příklad zmínila vylepšení Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), který funguje jako záchranný fond eurozóny. Diskuse o případném ministrovi financí eurozóny je možná, sdělila kancléřka francouzskému prezidentovi, který tuto funkci prosazuje.

Berlín s Paříží chtějí novou evropskou stíhačku

Oba politici chtějí hlubší spolupráci i v oblasti obrany, kyberbezpečnosti a migrace. Elysejský palác zveřejnil dokument, podle kterého Paříž s Berlínem chtějí nahradit stávající letky nadzvukových vojenských letadel novou generací společné evropské stíhačky.

Výzbroj obou zemí v této oblasti se liší, zatímco Německo využívá evropské stroje Eurofighter, Francie kvůli neshodám v tomto projektu vyvinula vlastní nadzvukový letoun Rafale. Zmíněný dokument rovněž informuje o chystaném vývoji nové generace bojového vrtulníku Tiger a o novém bojovém systému, který by podle analytiků mohl zahrnovat pilotované i bezpilotní prostředky.

Součástí tématu bezpečnosti byla rovněž diskuse o Africe, které je podle Macrona i Merkelové nutné věnovat zvýšené úsilí, neboť tento kontinent je jedním ze zdrojů migrace. Merkelová poznamenala, že ekonomická situace v Africe není dobrá, což vede k touze Afričanů odejít do Evropy.

Macron zase hovořil o významu posílení afrických vojenských kapacit, konkrétně pak v oblasti Sahelu, kde operují radikální islámské organizace.