Čína zveřejnila video z návštěvy zahraničních lékařů u Lioua. Německo se bouří

Diplomatický tlak západních zemí na Čínu vzrůstá (zdroj: ČT24)

Čína zveřejnila video, na kterém dva zahraniční lékaři stojí nad lůžkem čínského disidenta Lioua Siao-poa. Jeden z nich Liouovu ženu anglicky ujišťuje o tom, že čínští lékaři dělají, co mohou. Video vyvolalo ostrou kritiku Německa. Léčbu pacienta v konečném stadiu rakoviny jater řídí bezpečnostní služba, a ne lékaři, uvedla v prohlášení německá ambasáda v Pekingu. Videozáznam podle zastupitelského úřadu také porušuje lékařské tajemství.

Čína po mezinárodním tlaku dvěma onkologům Josephovi Hermanovi z univerzitního centra v Texasu a Markusovi Büchlerovi z univerzitní kliniky v Heidelbergu umožnila, aby Lioua během víkendu vyšetřili.

Video, které se na internetu objevilo v neděli, je zachycuje, jak stojí po pravici nemocného. Zády ke kameře stojí v černém oděvu jeho žena, zbytek záběru vyplňují čínští doktoři a zdravotní sestry. „A je moc dobře, že nás čínští lékaři požádali o pomoc. Jsou léčbě vašeho muže plně oddáni,“ říká na videu německý lékař Markus Buechler z Univerzity v Heidelbergu.

Německá ambasáda v prohlášení uvedla, že záznam pořídily čínské tajné služby bez ohledu na přání německé strany a podle všeho pak video poskytly vybraným čínským státním sdělovacím prostředkům. 

Oba lékaři tvrdí, že nemocný disident by transport zvládl, ale převoz se nesmí odkládat. Peking výzvy několika států, aby mu byla umožněna léčba v zahraničí, odráží tvrzením, že stav 61letého pacienta převoz neumožňuje. Podle posledních zpráv z nemocnice se Liouův stav zhoršuje, selhávají mu játra i ledviny.

obrázek
Zdroj: ČT24

Liou si od roku 2009 odpykával jedenáctiletý trest vězení za podvracení státní moci. V Chartě 08, která se inspirovala československou Chartou 77, volal po respektování lidských práv a zavedení voleb. Minulý měsíc byl podmínečně propuštěn po stanovení diagnózy rakoviny jater a podstupuje léčbu ve městě Šen-jang na severovýchodě Číny.

Od pondělí v Hongkongu demonstrují vsedě desítky lidí s požadavkem, aby bylo Liouovi umožněna léčba v zahraničí. Nová správkyně Hongkongu Carrie Lamová, uvedla, že Peking bude disidenta léčit ohleduplně a že jí nepřísluší, aby na ústřední vládu v Pekingu v této záležitosti vytvářela tlak, napsal deník South China Morning Post.